Pesnici će i da slikaju

Veliko popuštanje mera u Austriji s nestrpljenjem su dočekali i članovi udruženja Bečke poete, koji su se u nedelju okupili prvi put posle dugog perioda zaključanosti. Dok su mere koje su ograničavale okupljanje bile na snazi, održavali su kontakt telefonom i preko društvenih mreža, ali se veza preko “žice”, ne može porediti sa druženjem, razgovorom uživo, koji su, kažu, jedva dočekali i koji im je vratio osmeh na lice.

Prvo okupljanje imalo je i slavljenički karakter, jer je jedna od najmlađih članica udruženja, Noemi Božinović, napunila 12 godina. Njoj su kolege, na čelu sa Mirel Tomas, pripremile lepu rođendansku proslavu s tortom, punom trpezom i poklonom.

Posle čestitanja najmlađoj među njima, okupljeni su istakli da nisu dozvolili da ih period zaključanosti obeshrabri. Mnogi su pisali pesme i tekstove kad god bi ugrabili slobodno vreme, što im je pomoglo da očuvaju stvaralački duh.

– Nedostaje društvo kad se nešto radi – kaže Sandra Belmuš i dodaje da je stvarala i tokom perioda zaključanosti.

Mirel Tomas

– Stvaraš kad imaš inspiraciju, nekad i po dve ili tri pesme tokom dana – rekla je Sandra i otkrila da su to najviše ljubavne i poneka rodoljubiva pesma.

Dodala je i da su joj nedostajale predstave koje Bečke poete pripremaju i igraju, te da će sada, kada su se okupili, krenuti da rade na tome “punom parom”.

Mirel Tomas, predsednica udruženja dodaje da će redovno okupljati svake nedelje od 16 sati u 11. bečkom okrugu na adresi Albin Hirsch Platz 1, a mere se u potpunosti poštuju – za dolazak je potreban negativan test, ko nema test ima mogućnost da ga uradi na licu mesta, u klubu. Takođe svi koji dođu moraju da se upišu, u skladu sa postojećim epidemiološkim merama.

Ona je navela i da ima mnogo zanimljivih ideja, koje želi da realizuje u narednom periodu.

– Pratim kompletnu kulturnu scenu kod nas i stalno predstavljam ono što je zanimljivo. Ono što želimo je i da više radimo na prezentaciji slikarskih radova članova. Treba da budemo hrabri da to pokažemo. Ima nas pet, šest koji slikamo. Mi sami sebi postavljamo granice. Treba imati više hrabrosti i podneti kritiku, jer samo tako se napreduje – kaže Tomas.

Tokom korone završila je knjigu rodoljubivih pesama “Za samo jedan kamen pod glavu”, koja bi sada trebalo da uđe u proces štampanja, ali ne posustaje, već piše i nova dela.

Đurđevka Đerić

I Marjan Makedonski je došao na prvo druženje.

– Mnogo mi znači angažman u udruženju, jer sam navikao da se nečim bavim. Jedva sam čekao nova okupljanja. Fali scena. Dugo nisam nastupao – rekao je on i dodao da se uželeo kolega, posla, publike.

Većinu članova korona kriza nije demoralisala, ali neke ipak jeste, tako da je plan Bečkih poeta da prvo porade na vraćanju starih i pridobijanju novih članova.

Predstava na jesen

Za jesen Bečke poete pripremaju jednu predstavu, otkrila je predsednica Bečkih poeta.

– Uvek pripremam nešto. Imamo komad “Brak za 12.000 evra”. Sada uvežbavamo. Počinjemo da radimo i predstavu spremamo za jesen – rekla je Mirel Tomas.
Izložba ručnih radova

Za 20. juni priprema se izložba ručnih radova, slika i poezije na Bemiše Prateru.

– Želimo da predstavimo i čipku, da oformimo grupu koja bi se time bavila – navodi Mirel Tomas.

Za čipku bi bila zadužena Đurđevka Ćorić, trostruki velemajstor u čipki, koja se pridružila Bečkim poetama.

– Volela bih da podstaknem u Bečkim poetama ljubav prema čipki. Imam volju jer je Beč poznat po čipki, koja nažalost izumire – rekla je Ćorićeva, koja je nekad bila članica jednog glumačkog sastava.

Чланак Pesnici će i da slikaju се појављује прво на Vesti online.

Original Article