Penzioneri ponovo na okupu

Klub penzionera pri Zajednici srpskih klubova u Beču organizovao je, posle duže pauze usled pandemije korona virusa, ponovo sastanak kojim je obnovio svoje aktivnosti.

Dragutin Petković, predsednik Kluba penzionera, pozvao je na radni ručak predsedništvo društva. Na tom sastanku razgovaralo se o daljim aktivnostima, pre svega o nastavku okupljanja penzionera, koja su bila obustavljena zbog pandemija korona virusa.

Sastanku su prisustvovali i Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Borislav Kapetanović, bivši predsednik Zajednice i Radmila Maksimović, član predsedništva Zajednice .

Marković je na sastanku predstavio plan i program rada Zajednice u ovoj godini. Takođe je rekao da je planiran projekat u kome bi trebalo da učestvuju svi naši klubovi u Beču, a to je izdavanje monografije povodom osnivanja prvih srpskih klubova u Beču.

Naime, najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča ove godine puni 50 godina od osnivanja, a taj klub je okosnica samoorganizovanja naših građana u Beču.

Istina, nekoliko meseci pre nego što je osnovano Jedinstvo bio je prijavljen jedan klub koji, međutim, nije dugo postojao, pa se može reći da istorija srpskih klubova u Beču počinje od Jedinstva, udruženja koje i danas okuplja veliki broj naših građana.

Na temeljima Jedinstva osnovana su mnoga druga društva, a pre svega su iz tog udruženja potekle zajedničke manifestacije, kao što su Radničke sportske igre, Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva i Dečji kviz.

Jedinstvo, a kasnije i drugi klubovi su početkom 70-ih godina prošlog veka bili jedino „parče otadžbine“, za naše zemljake koji su tada verovali da su došli privremeno da rade, a sada u Austriji imamo već i četvrtu generaciju naših doseljenika. Te godine ponajviše pamte članovi Kluba penzionera, koji čine najvećim delom bivši aktivisti i funkcioneri bečkih klubova. Među njima su Niko Mijatović, član Jedinstva od prvog dana, Mićo Đekić, bivši predsednik Zajednice, Slobodan Jovanović dugogodišnji aktivista koji je sakupio najveću arhivsku građu o aktivnostima naših klubova u Austriji i Borko Ivanković.

Odbor za jubilej

Jedinstvo je za ovu godinu planiralo mnoštvo aktivnosti povodom velikog jubileja, ali je u prvoj polovini godine moralo da otkaže sve zbog restrikcija usled borbe protiv pandemije.

Na ovom sastanku predsedništva Kluba penzionera, Mijatović, Đekić, Jovanović i Ivanković predložili su osnivanje odbora za obeležavanje jubileja.

Чланак Penzioneri ponovo na okupu се појављује прво на Vesti online.

Original Article