Pelikani se posle 100 godina pojavili na Dunavu

Kudravi pelikani su na našim prostorima poslednji put viđeni pre 100 godina, a sada su primećeni na više lokacija duž Dunava.

Neki su utočište našli kod Mihajlovca. Inače, kudravi pelikani su najveći od svih vrsta pelikana. Izvanredni su letači, odlični plivači i nenadmašni ribolovci. Spadaju među ugrožene vrste ptica.

Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svetu. Veruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe. Zapravo, kesa je pre svega “ribolovački alat”, pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može da zaroni. Iz kese hrani mlade, njome se hladi za vreme vrućih letnjih dana, prenosi Zamedia.

Istraživanja su pokazala da se pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao “arbunosi”, Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vetra i talasa. Na odabranom ostrvcetu ili na više njih, pelikani grade svoja gnezda. Nakon završenog gnežđenja, plodna tresetna podloga, dodatno nađubrena izmetom pelikana, odmah obraste bujnom trskom, tako da ostrvce više nije pogodno za pelikane i oni dogodine moraju da traže novo.

Veličanstvena pojava pelikana, njihova privrženost gnezdilištima, mirno i bezazleno ponašanje, kao i veština u ribolovu, uslovili su da oni budu veoma omiljeni. Naročito njihov trud kod ishrane mladih budi plemenita osećanja kod ljudi.

Pročitajte i: Nova vrsta ptice otkrivena na Dunavu kod Banoštora

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article