Oživljen duh starog Beograda

Još jednom je sala Srpske narodne odbrane u sidnejskom Kenli Vejlu bila ispunjena do poslednjeg mesta. Povod je ovog vikenda bilo Beogradsko veče, divna manifestacija koju ova srpska kuća tradicionalno održava.

Okupio se deo Beograđana koji žive u Sidneju, a na druženje su im došli i prijatelji iz svih ostalih delova Srbije i drugih srpskih zemalja iz kojih su pristigli na Peti kontinent.

Veselje je počelo svirkom narodnog orkestra Mirka Goluba, a na scenu je zatim stupio Goran Nikolić, osnivač Akademije Krug, koja odnedavno radi pri SNO i kroz svoje aktivnosti vraća ovoj srpskoj kući živost i radost igranja, pevanja i razvijanja ljubavi prema vrednostima srpske tradicije i kulture.

Sve generacije u kolu

Nikolić je obraćanje okupljenima počeo – zdravicom.

– Podižem ovu čašicu da nazdravim, poslušajte dragi moji i ko sedi i ko stoji… Vesele dane da nam najavljuju pevci, dignimo čaše za mudre starce i za malu decu u kolevci, i zato sviraj frulo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo – poručio je Goran Nikolić.

Nakon zdravice poznati koreograf je svima poželeo dobrodošlicu i obavestio goste da je program osmišljen da oživi duh starog Beograda, s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka.

– Podsetićemo se kraljevskog Beograda, oživećemo boemsku Skadarliju u kojoj su neiscrpnu inspiraciju crpeli i umetnici tog vremena – istakao je Nikolić naglašavajući da će pomoć u izvođenju starogradskih pesama i romansi tog vremena imati od orkestra Mirka Goluba.

I zaista se sve i odvijalo po vešto i dobro osmišljenom scenariju, što nije tako uobičajeno na događajima kulturnog i zabavnog života u srpskoj zajednici u Sidneju. Akademija Krug otvorila je druženje Kraljevim kolom, koje se igralo na dvorovima prilikom prijema i balova. Valja napomenuti da su se sve starogradske igre ove večeri igrale u posebnim kostimima koji su nabavljeni za ovu priliku. Devojke i momci su predivno izgledali u kostimima starog doba.

Publika nije skrivala oduševljenje gledajući splet gradskih igara koje su i u Srbiji oživele zadnjih nekoliko decenija i koje su na radost svih počele da se primaju i kod srpske dijaspore po celom svetu.

Usledilo je vreme predviđeno za večeru koju su poslenici kluba pripremili u količini i kvalitetu primerenim ovakvoj manifestaciji, a narodni orkestar je nastavio s izvođenjem starogradskih romansi.

U drugom delu večeri gosti su uživali gledajući igre s osvrtom na Beograd i njegovu okolinu, koje su se igrale u širim slojevima društva, a to je onaj deo folklornih igara koje su nastale i sačuvane u narodu. Usledile su igre iz okoline Beograda, iz beogradske Posavine, koje su prisutne oduševile svojom elegancijom i stilom. Igrači su ove igre igrali u srpskim tradicionalnim nošnjama, a koreograf Nikolić je najavio da će se potruditi da se nabave nošnje koje zapravo krase kraj igara odakle su igre nastale. I krenula je opet čarolija spleta šumadijskih igara kojom su igrači izmamili od publike aplauze i zvižduke odobravanja i ushićenja.

Došli iz Beograda: Gospodin Memiža, Mičko Mihailović i Šiško Filipović sa suprugom i prijateljima

Na kraju, Goran Nikolić zahvalio se prisutnima što su doprineli da Beogradsko veče bude zaista nezaboravno.

– Hvala vam svima što ste došli ovde u SNO da podržite rad ove nacionalne organizacije koja će, siguran sam, uskoro u potpunosti povratiti nekadašnji sjaj i da će okupljati što više ljudi pod njeno okrilje – poželeo je Nikolić.

Da je što više ovakvih večeri!

Među gostima smo sreli i Vesnu Memižu, koja je iz Beograda došla u Australiju pre više od dvadeset godina.

– Radujem se što sam došla večeras ovde. Moja deca su rođena u Australiji i igrali su folklor u ovoj srpskoj kući. Bio je jedan period kad ovde nije bilo folklora i veliko je zadovoljstvo opet videti okupljen narod u ovolikom broju na večeri koja podseća na centar Srbije i srpstva, na Beograd i na njegovu kulturu i tradiciju. I moja deca i ja smo srećni i počastvovani što smo ovde i što smo se podsetili njihovog detinjstva i veze sa našom Srbijom. Imam veliku želju da se ovakve manifestacije nastave i da privuku mlade. Ovi klubovi treba da ožive s našom decom jer mi pomalo starimo, a deca treba da zadrže srpsku kulturu i da je prenesu svojoj deci – poručila je Vesna.

Neka deca idu našim stopama

Uspomene na neke lepe, prošle dane osvežila je i Ljiljana Vrga, koju smo sreli dok je u naručju držala sinčića, koji je širom otvorenih očiju promatrao izvođenje igara na pozornici.

– Došla sam večeras sa porodicom jer sam želela da moji sinovi vide kako Srbi igraju. Ja sam ovde igrala kao devojčica pre više od 20 godina. Zadivljeno smo posmatrali igrače, vidno je da imaju vrsne učitelje igara. Nadam se da će folklor da se opet dobro primi u SNO, a moja deca rastu i za koju godinu bi trebalo da nastave tamo gde sam ja stala – rekla je Ljiljana.

Zastava Srpske na dar

Predsednik uprave Srpske narodne odbrane Đorđe Grubišić se agilno zalaže za uspehe ove kuće. On se založio i da klub dobije zastavu Republike Srpske koja je stigla specijalno za ovu priliku i uručena je predsedniku od strane gospođe Slavice Milanović iz Konzulata Republike Srbije. U ime SNO, Grubišić je gospođi Milanović darivao srebrenjak sa gravurom Belog anđela.

– Neobično sam ponosan što ćemo sada moći da pored zastave Srbije ističemo i zastavu Republike Srpske – rekao je vidno oduševljeni Grubišić.

Чланак Oživljen duh starog Beograda се појављује прво на Vesti online.

Original Article