Otvoreni Dani srpske kulture u Temišvaru

U sali filharmonije u Temišvaru, 1. novembra, otvoreni su dvanaesti Dani srpske kulture u Temišvaru, projekcijom filma ,,Santa Maria della Salute“.

Manifestaciju su otvorili Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, ambasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova, Branko Branković, ambasador Republike Srbije u Bukureštu, Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Slavoljub Adnađ, srpski poslanik u Parlementu Rumunije, Danijel Francesku, zamenik prefekta županije Timiš, Kalin Dobra, predsednik županijskog saveta županije Timiš i Nikolae Robu, gradonačelnik Temišvara.

Ognjan Krstić, ukazao je na značaj manifestacije Dani srpske kulture u Temišvaru, za srpsku zajednicu u Rumuniji, koja se u kontinuitetu održava dvanaest godina. Ambasador Aca Jovanović, izrazio je zadovoljstvo što Savez Srba u Rumuniji u kontinuitetu doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta i istovremeno se zahvalio rumunskoj državi i predstavnicima lokalnih organa što im na tom putu pružaju podršku. Ambasador Branko Branković, podsetio je na značaj različitih manifestacija koje promovišu srpsku kulturu i jezik poput nedavno održanog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, 125 godina od rođenja slavnog srpskog nobelovca Ive Andrića, Dana srpske kulture u Temišvaru, ali i niza drugih aktivnosti čiji cilj je jačanje srpskog nacionalnog identiteta. Predstavnici rumunskih organa, potvrdili su opredeljenost Rumunije, županijskih i lokalnih organa da poštuju prava svih 18 nacionalnih manjina koliko ih živi u Rumuniji ali i da aktivno podržavaju i finansijski pomažu realizaciju različitih projekata koje oni organizuju, među kojima su i Dani srpske kulture u Temišvaru. Srpski poslanik u Parlamentu Rumunije, Slavoljub Adnađ, govorio je o potrebi jedinstva, sloge i tolerancije i potvrdio svoju opredeljenost da radi za dobrobit srpske zajednice uz istovremenu obavezu ulaganja dodatnog truda svakog pojedinca, da se očuva srpstvo u Rumuniji.

Nakon pozdravnih reči zvaničnika i projekcije filma, publici su se poklonili glumica Tamara Aleksić, koja je tumačila glavnu žensku ulogu u filmu, kao i glavni i izvršni producenti filma. Među prisutnima u publici, bili su pripadnici srpske zajednice, đaci, studenti iz Srbije koji studiraju u Rumuniji, ali i drugi zainteresovani građani.

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

(Foto: Savez Srba u Rumuniji)