Otvoreni 16. Dani srpske kulture u Temišvaru

Otvoreni 16. Dani srpske kulture u Temišvaru

8. novembar 2021.
Aktuelno, Region, Vesti

0 Views

Projekcijom filma „Ime naroda“ u kongresnoj sali hotela Temišvar u Temišvaru, 08.11.2021. godine otpočeli su šesnaesti „Dani srpske kulture u Temišvaru“ u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata u Temišvaru, koji će trajati do 27. novembra.

Manifestaciju je otvorio ambasador RS u Bukureštu Stefan Tomašević, a prisutnoj publici obratili su se: Slavica Trifunović, pomoćnik ministra kulture i informisanja R. Srbije, potpredsednik Županijskog saveta Timiš Kristijan Moš, zamenik prefekta županije Timiš Andrei Molnar, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov i arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske protojerej-stavrofor Marinko Markov. Pored drugih predstavnika lokalnih kulturnih institucija, konzularnog kora, pripadnika srpske zajednice i učenika srpske gimnazije u Temišvaru, svečanosti su prisustvovali i v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i generalni konzul Vladan Tadić.

Nakon pozdravnih reči zvaničnika prikazan je film „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, koji je naišao na dobre reakcije publike. Dani srpske kulture u Temišvaru su jedna od najznačajnijih manifestacija za srpsku zajednicu u Rumuniji, koji se u kontinuitetu održavaju šesnaest godina, čime se svake godine u novembru, u „mesecu srpske kulture“, prikazuju različiti kulturni sadržaji koji pokazuju stvaralaštvo srpske nacionalne manjine u Rumuniji, ali i predstavlja savremeno kulturno stvaralaštvo Srbije.

Dani Srpske kulture u Temišvaru podržani su od strane Ministarstva kulture Rumunije, Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i departmana za međuetničke odnose Vlade Rumunije.

Slične objaveNacionalna priznanja ličnostima iz regiona i dijaspore

10. novembar 2021.U Ljubljani predstavljeni investicioni potencijali srpskih opština

8. novembar 2021.Gujon: Srbi u Mađarskoj čuvaju klicu autentičnosti

8. novembar 2021.

Check Also„Tužno je da deca ne znaju jezik predaka“

Ne postoji bolji način za održavanje kontakta sa svojim korenima i tradicijom, nego učiti i …

Original Article