Otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji”, koja se održava sedmu godinu zaredom, počela je svečanom akademijom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Smotru koja će do 10. septembra u 21 gradu u R.Srbiji promovisati kulturu, privredu, nauku i umetnost otvorio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine. On je ovom prilikom dao inicijativu i zamolio za podršku da se manifestacija ubuduće zove „Dani Srpske i Srbije”.

Ovim nazivom, kako je pojasnio Dodik, upućuje se na jedinstvo koje mora de se neguje i dodao da Republika Srpska ima sve elemente državnosti i ispunjava sve kriterijume da bude međunarodno verifikovana kao država.
Mnogobrojne zvanice pozdravio je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koji je organizator manifestacije i njen pokretač. “Ovi programi nisu samo slika trenutnog stanja, već ukazuju koliko je snažna veza između Srpske i Srbije – kazao je tom prilikom M. Cicović.

Ministar odbrane R. Srbije, Aleksandar Vulin, na manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji" je rekao da između Republike Srpske i Republike Srbije odnosi nikada nisu bili bolji i to ne samo što je to neko deklarativno prijateljstvo, već zato što su to odnosi koji su delatni, koji su životni i da Republika Srbija koju vodi Aleksandar Vučić, pomaže Republici Srpskoj.

Vikarni episkop remezijanski Stefan preneo je poruku patrijarha Irineja u kojoj se, između ostalog, naglašava važnost održavanja ove manifestacije u godini kada se slavi osam vekova samostalnosti SPC, pa je to prilika da se prisetimo naših istorijskih izvora.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici SPC, članovi diplomatskog kora, članovi SANU i Akademije nauka i umetnosti RS, generali vojske i policije Srbije i Srpske, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, kojom je otvorena manifestacija „Dani Republike Srpske u Srbiji” prisustvovao je i generalni konzul Vladimir Nikolić.

Original Article