Ostajemo zaključani još godinu dana!

Komentator televizije ABC Endrju Probin konstatovao je u utorak uveče, posle izlaganja saveznog blagajnika Džoša Frajdenberga u Parlamentu, da je budžet za narednu ekonomsku godinu kao topla čokolada – svima se sviđa. Međutim, iako je mnogo sektora i kategorija stanovništva pokriveno značajnim državnim ulaganjima, ima i onih koji se smatraju gubitnicima u budžetu.

Na vrhu te liste definitivno su imigracija, sektor turizma i svi građani Australije koji su navikli da redovno putuju u inostranstvo, bilo zbog posete porodici i prijateljima, bilo kao turisti koji obilaze razne destinacije širom sveta.

Ni jedno ni drugo neće biti moguće najmanje do sredine 2022, najnovije je predviđanje Savezne vlade. Dakle, granice se neće otvoriti ni sredinom ove godine, ni i oktobru, kako je ranije najavljivao državni vrh, već tek za 12 meseci!

“Očekuje se da će odlazni i dolazni međunarodni saobraćaj ostati mna vrlo niskom nivou sve do sredine 2022. godine, kada bi trebalo da počne postepeni oporavak međunarodnog turizma,” piše u budžetskim papirima.

Drugim rečima, ako ste planirali u otadžbinu, biće vam potreban izuzetno jak razlog da biste od države dobili izuzeće od zabrane putovanja. Druga stavka je povratak u Australiju, pošto budžet ne predviđa značajno proširenje karantinskih kapaciteta Komonvelta, koji bi omogućili dolazak većeg broja Australijanaca iz inostranstva.

Savezni blagajnik Džoš Frajdenberg kaže da su zatvorene granice omogućile Australiji da se sačuva od težih posledica pandemije, ljudskih žrtava i gubitka kvaliteta života. Međutim, nemogućnost putovanja potpuno je stopirala imigraciju i međunarodni tiriozam koji su bili i te kako jaki zamajci jake australijske ekonomije.

U narednih godinu dana može se očekivati uključivanje još pojedinih zemalja u program “bezbednih putovanja”, u kojem je trenutno samo Novi Zeland. Dakle, samo države sa izuzetno niskom transimisijom kovida mogu da dođu u obzir, a pitanje jekoliko ulogu će igrati vakcinacija.

Naime, i dalje postoji optimizam da će se većina stanovništva Australije vakcinisati protiv kovida do kraja ove godine, ali će i pored toga granice ostati zatvorene jer postoji zabrinutost da i vakcinisani mogu da se zaraze i da prenose virus, odnosno da vakcina omogućava samo da ne dobiju težak oblik bolesti i da spreči smrtni ishod.

Budžetom je jedino predviđeno da se u bliskoj budućnosti omogući dolazak manjem broju inostranih studenata, koji će najpre morati da prođu kroz posebne karantinske procedure. Na ovaj način vlada će pokušati da pomogne sektoru visokog obrazovanja, koje je jedno od najjače pogođenih pandemijom i restriktivnim merama.

Loša vest za penzionere

U gubitnike saveznog budžeta ubrajaju se penzioneri i štediše. Naime, fiskalna politika države će ostati takva da će niske zvanične kamatne stope ostati na snazi barem još četiri godine, što znači da će stariji građani i oni koji štede novac u bankama ostati bez kamata koje su u prošlosti donosile značajno povećanje stanja na računima. Predviđa se i da će inflacija ostati ispod 2,5 odsto.

Budžet nije dobar ni za državne škole (public schools), pošto će u narednoj ekonomskoj godini njihovo finansiranje iz javne kase porasti za svega 7,5 odsto, dok će privatne škole moći da računaju na podršku od 13 odsto više u odnosu na ovu godinu.

Чланак Ostajemo zaključani još godinu dana! се појављује прво на Vesti online.

Original Article