Osnivaju udruženje srpskih advokata

Nedavno su se u Bremenu sastala dva prijatelja, obojica advokati, da razmene mišljenja kao što to godinama rade, ali povod za susret bila je i ideja o osnivanju Udruženja srpskih advokata u Nemačkoj. Lazar Vesin je došao iz Hamburga gde živi i radi u svojoj novoosnovanoj advokatskoj kancelariji, a sreo se sa starijim kolegom, Dejanom Krljarom iz Bilefelda .
Novi zakon o strancima u Nemačkoj, koji je trebalo da stupi na snagu još 2003, a očekuje se naredne 2005, donosi izmene u svim oblastima socijalnog prava, odnosno promene u zdravstvenom i penzionom osiguranju, u sticanju prava na boravak, pogađa oblast radnog prava, menjaju se uslovi oko otkaznih rokova, drugačija će biti prava nezaposlenih i niz drugih detalja koji će u mnogome iskomplikovati život stranaca, ali i onih koji posle završenog radnog veka i stečenom penzijom žele da se vrate u maticu.

Na usluzi svima

Svojim uslugama Dejan i Lazar su i do sada pokrivali područje od Menhengladbaha do Hamburga, ali udruženje će pružati usluge svima bez obzira na udaljenost.
Dovoljno je obratiti se na telefon advokatske kancelarije Lazara Vesina u Hamburgu 040/320 299 33. Na istoj „adresi“ mogu se dobiti i dodatne informacije vezane za osnivanje Udruženja srpskih advokata.

Zato će mnogim našim sunarodnicima biti neophodna pravnička pomoć više nego do sada.
Najveća prednost Udruženja srpskih advokata i najveća korist je ta što se usluge pružaju na maternjem jeziku, bez jezičkih barijera.
U višegodišnjoj praksi Dejana Krljara nije retka pojava da mu se obraćaju ljudi posle gorkog iskustva sa nemačkim advokatima, koji lako daju obećanja da će sve biti u redu, uzimaju visoke honorare, a procesi se završavaju na štetu klijenta. Rešen da pomogne svom rodu došao je na ideju da zajedno sa svojim bivšim pripravnikom, a sada već uspešnim mladim ad-vokatom, Lazarom Vesinom, osnuje udruženje.

– Udruženje će raditi na principu korektne filozofije, što znači da ćemo odmah reći šta može, a šta ne može da se uradi sa pravne strane – kaže Dejan Krljar.
– Advokati se organizuju u kooperacijama. Za sada nas ima osmoro i pružamo usluge na srpskom, nemačkom, hrvatskom, engleskom, italijanskom i španskom jeziku, što je dobrodošlo klijentima u Evropskoj zajednici. Već nekoliko godina imamo izvanrednu saradnju i sa advokatskom kancelarijom Radosava Rakočevića u Beogradu, tako da naši klijenti imaju veću mogućnost za izbor mesta boravka – objasnio je Lazar Vesin