Osmehom se zahvaljuje

Nevolje porodice 12-godišnjeg Sergeja Petkova iz Beograda o kojima smo mnogo puta pisali, nisu mogle da ostave ravnodušnim ni našu plemenitu čitateljku Nadeždu Radović iz Vizbadena. Zato je ova žena dobrog srca, posredstvom Redakcije „Vesti“ u Bad Filbelu, podsećanja radi, uputila za Sergeja pomoć od 100 evra, kao i za još dvojicu štićenika Humanitarnog mosta, što smo, takođe, zabeležili. I to nije prvi put da čini. Stoga je novopristigla donacija iz Vizbadena porodicu Petkov veoma obradovala.

– Neizmerno hvala toj dobroj ženi što je ponovo mislila na našeg Sergeja i poželela da nam pomogne. Naša večita prepreka sa kojom se borimo je novac. Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a mi kao prosečna porodica to sebi ne možemo da priuštimo. Zato ćemo i ovaj dar utrošiti samo za njegove potrebe, za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitisa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5.000 dinara). Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije, ali da nije dobrih ljudi poput te divne žene iz Nemačke, koja nam je i ovog puta priskočila u pomoć, nema šanse da bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo – iskreno će majka Vesna.

Njen hrabri sin Sergej je, podsećanja radi, rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćiari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga i morala je da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde.

– Trenutno najveći problem je kičmeni stub, koji je kriv 75 stepeni i preti da mu poremeti unutrašnje organe. Jedino rešenje je operacija, ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Zato se moramo truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Njen suprug radi, ali Vesna već dugo ne uspeva da pronađe posao, što je muči. Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, srce joj je na mestu kada vidi pravu bratsku ljubav između njih dvojice.

Ponosni na Sergeja

– Sergej je izrastao u pravog tinejdžera, kome hormoni ubrzano rade. I dalje je zaljubljen u svoju Emu, ali tu i tamo bude još neka simpatija. Istina, bio je veoma vredan tokom prošle školske godine, ali i početkom ove. Zaista je dosta napredovao. Veoma je svestan svojih problema i baš se trudi da savlada gradivo. Peti je razred, trudi se da postigne najviše što može i osmeh mu, uprkos svem, ne silazi sa lica zbog čega smo mnogo ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Чланак Osmehom se zahvaljuje се појављује прво на Vesti online.

Original Article