Opljačkao srpski klub!

Policija Novog Južnog Velsa uhapsila je prošle srede Aleksandra Đokića (24) iz Edensor Parka, pod sumnjom da je izveo četiri oružane pljačke u poslednja dva meseca. Jedno od krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret je pljačka Srpskog sportskog kluba u Bonirigu, počinjena 7. aprila!

Maskirani muškarac upao je te večeri, malo pre ponoći, u Klub koji se nalazi u Ulici Elizabet drajv i uz pretnju vatrenim oružjem od dve zaposlene osobe iznudio određenu sumu novca, nakon čega je pobegao u nepoznatom pravcu.

Policija je zbog ovog zločina uhapsila Đokića u njegovoj kući u Edensor Parku, koja se nalazi u neposrednoj blizini Sportskog kluba Bonirig. Specijalna jedinica policije pod punim naoružanjem pozvala je Đokića putem megafona da izađe iz kuće i preda se, što je on i učinio.

Istog dana policija je upala i u kuću Dejana Josipovića (26) u Kenli Vejlu. Kod ovog mladića pronađena su tri komada vatrenog oružja i on je takođe priveden u stanicu policije u Kabramati. Organi reda istražuju da li su dvojica uhapšenih povezana i da li su obojica umešan u pet oružanih pljački koje su se odigrale za nešto više od pet sedmica, u periodu između 7. aprila i 16. maja.

Kod Josipovića su pronađeni neregistrovani pištolj i skraćena puška, dok su kod Đokića pronađene dve kratke puške bez dozvole za njihovo posedovanje, navodi se u saopštenju Policije Novog južnog Velsa.

– Sve je izgledalo veoma zastrašujuće, sva ta policija, puške, sirene, hapšenje… Mislio sam da je on (Đokić) najneviniji momak koji postoji, tako ljubazan i uvek spreman da pomogne komšijama – rekao je za Kanal 9 Rikardo Lej, komšija uhapšenog.

– Đokić se tereti za ukupno četiri pljačke. Nakon one počinjene u Sportskom klubu u Bonirigu, osumnjičen je i za dve pljačke benzinske pumpe “Metro” u Ulici Kabramata Roud Vest – najpre u nedelju, 21. aprila oko 3.30 ujutro, a zatim i u zoru devet dana kasnije, oko 4.30. Maskirani čovek je u oba navrata pretio zaposlenima s oružjem i ukrao određenu sumu novca.

– Četvrti slučaj dogodio se 5. maja u restoranu brze hrane “Domino’s” u Ulici Edensor roud u Edensor Parku, kad je razbojnik preskočio pult i pod pretnjom oružjem od dvojice zaposlenih pokušao da iznudi novac. Međutim, radnici su uspeli da pobegnu i provalnik je napustio lokal praznih šaka.

– Prilikom poslednje u nizu pljački, naoružani muškarac upao je u prodavnicu alkoholnih pića na Elizabet drajvu u Bonirigu, 16. maja oko 20.00 časova i odneo novac iz kase.
Na sreću, prilikom svih pet kriminalnih dela niko nije povređen.

– Pronađena skraćena puška je bila napunjena, spremna za upotrebu. To je veoma opasno oružje i očigledno je da se radi o opasnoj osobi – rekao je za Đokića detektiv Dani Doerti iz Policije Novog Južnog Velsa.

Obojica uhapšenih izvedeni su u četvrtak pred istražnog sudiju Okružnog suda u Ferfildu, a nakon preliminarnog saslušanja Josipović je pušten uz kauciju, ali sa obavezom da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stanicu.

Aleksandar Đokić će ostati iza rešetaka, jer se njemu na teret stavljaju četiri oružane pljačke i posedovanje dva komada vatrenog oružja bez dozvole. Dejan Josipović za sada ninje doveden u vezu s pljačkama, ali su kod njega pronađeni neregistrovani pištolj i skraćena puška, uz određenu količinu municije.

Poziv građanima

Ukoliko bilo ko poseduje informacije vezane za ova krivična dela, koje bi mogle da pomognu u policijskoj istrazi, organi reda apeluju na stanovništvo da pozovu Crime Stoppers na broj telefona 1800 333 000 ili da kontaktiraju putem vebsajta https://nsw.crimestoppers.com.au.

Uhapšen u šortsu sa Betmenom

Osumnjičenog Aleksandra Đokića policija je uhapsila u akciji nalik na scene iz krimi filmova. Specijalci pod punom opremom, sa šlemovima, maskama na licima i sa puškama velikog kalibra izveli su 24-godišnjeg mladića iz kuće i predali inspektorima koji su mu stavili lisice na ruke. Đokić je ubačen u specijalno policijsko vozilo bosonog, u majici kratkih rukava i u šortsu na kojem je bio lik Betmena.

Zločini u komšiluku

Sva četiri lokala za čiju pljačku je osumnjičen Aleksandar Đokić nalaze se veoma blizu jedan drugog.

Dok su Sportski klub i prodavnica pića u istoj ulici (Elizabet drajv), benzinska pumpa “Metro” nalazi se tek nekoliko stotina metara dalje od “bottle shopa” na Kabramata Vest Roudu. “Dominos” je tek nešto dalje, u susednom Edenzor Parku, ali su svi objekti u krugu manjem od dva kilometra. Povrh svega, uhapšeni Đokić živi u neposrednoj blizini svih opljačkanih lokala…

Dosta je bilo lažnih vesti!

Povodom hapšenja osumnjičenog za pljačku 7. aprila oglasio se i Srpski sportski klub u Bonirigu.

“Danas smo dobili sjajne vesti od Policije Novog Južnog Velsa. Veliko hvala detektivima za veliki trud koji su uložili i za odlučnost da pronađu počinioca. Takođe, veoma cenimo podršku većeg dela naše zajednice tokom istrage. Ipak, teško je bilo videti određenu negativnost koja se pojavila od strane pojedinaca u vidu neosnovanih napada na naš klub i njegov integritet,” navodi se u saopštenju.

Izvesno, zaposlenima u Klubu veoma su teško pale optužbe pojedinih članova zajednice da je pljačka u stvari “organizovana iznutra”, što se moglo čuti po kuloarima tokom prethodna dva meseca.

“Svi u Klubu, počevši od zaposlenih, rukovodstva, do mnogobrojnih volontera neumorno rade da bi Klub u Bonirigu opstao. Činimo sve što možemo da vrata Kluba budu otvorena da sva naša deca, kao i svi mi, imaju gde da idu i gde da odrastaju. Naš Klub postoji zbog srpske zajednice i izgradila ga je srpska zajednica. Zato, neka nam sve ovo što se dogodilo bude podsetnik na čuvenu izreku da ‘Samo Sloga Srbina Spasava’. Hajde da ostavimo širenje lažnih vesti u prošlosti i da shvatimo da je vreme da se promenimo i da zajedno zakoračimo u svetliju budućnost. Ovo je vaš klub, zato ga podržite ili ćemo ga izgubiti”, jasna je poruka rukovodstva Srpskog sportskog kluba u Bonirigu.

Na kraju, teško je oteti se užasnom osećaju da je za pljačku srpskog kluba osumnjičen – Srbin. Ništa prijatnije nije ni saznanje da u zajednici postoje oni koji su spremni da misle kako je sve to urađeno “iznutra” i ne libe se da šire takve priče po zajednici. Neka nam svima ovo bude opomena i poziv da se zaista promenimo. Na bolje.

Чланак Opljačkao srpski klub! се појављује прво на Vesti online.

Original Article