Okupljanje nasih umetnika u koloniji

Drugu godinu zaredom naši probrani umetnici ucesnici su kolonije „La citadela“, koja se održava u Šaveneu, 40 km udaljenom od Pariza. Incijatori, a potom organizatori ovog radnog skupa umetnika je bracni par Arandelovcana Vesna i Dragan Boškovic, kojima su „desne ruke“ predsednik Opštine Denis Flamo i meštani, zaljubljenici u umetnost i prijatelji Jugoslovena.
Slikarska kolonija traje od 3. do 18. avgusta, a gosti su smešteni po kucama kod Nemaca, Engleza, Holandana, Francuza i, naravno, Boškovica, a asocijacija „La citadela“ snosi troškove puta i boravka i omogucava kompletan materijal za rad koji se odvija od 10 do 17 sati.

Pozitivna atmosfera

Na koktelu slikar Božidar Damjanovski nije ispuštao kameru, zbog cega je propustio odlicno posluženje. Milan Staševic je pohvalio domacine rekavši da se oseca kao kod kuce. Keramicarki Vesni Staševic jedna meštanka je ponudila tri vrste gline.
Kemal Ramujkic izjavljuje da je pocastvovan izborom u Koloniju. Rada Selakovic istice dobru volju i napor da se organizuje internacionalna komuna i predstave jugoslovenski umetnici. Ratko Lalic vedro dodaje da su culi i ispricali mnogo viceva. Vajar Rajko Popivoda predlaže da se u radionicu ukljuci i skulptura za prostor, a LJubodrag-Jale Jankovic izdvaja pozitivnu atmosferu.

– Prošle godine, oduševljen videnim, predsednik Opštine je rekao: „Naša vrata su vam uvek otvorena“, a mi to upamtili.
Prijavljujemo se i ove godine, na šta nam opština odmah daje „farmu“, ogromni prostor seoskog kulturnog centra, koji cine tri zgrade, dva ateljea i keramicka radionica – kaže Dragan Boškovic.
Zadatak umetnika je da prema izboru urade dve do tri slike (ulje, akrilik, kolaž, reljef ili manje skulpture), a tih cetrdesetak dela, prikupljenih od prošle i ove godine, bice izloženi u septembru u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu.

– Za vreme radionice vrata su otvorena, te žitelji Šavenea slobodno dolaze i provode vreme sa umetnicima. U gostima su nam bili i slikari LJubinka Jovanovic, Miloš Šobajic, a iz dalekog Dižona stigao nam je Marko Stupar. Naš osnovni cilj je promovisanje francusko-jugoslovenskih umetnika, i to u oba pravca – objašnjava Vesna Boškovic.
U utorak, u rezidenciji ambasadora SRJ, ministar-savetnik LJiljana Milojevic-Borovcanin je priredila koktel za slikare i njihove domacine, kao i po umetnosti „srodne duše“ iz Pariza i diplomate iz danas susednih zemalja Jugoslavije. Bilo je vedro i interesantno pa se novi susreti planiraju i za sledecu godinu.