Održana sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Severne Makedonije za nacionalne manjine

Održana sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Severne Makedonije za nacionalne manjine

7. februar 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

1 Views

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kopredsedavao je danas sednici Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine sa Severnom Makedonijom.

Sednica, koja je održana prvi put nakon 17 godina, bila je posvećena razmatranju položaja srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Srbiji, kao i načinima za njihovo unapređenje.

Državni sekretar ocenio je da je današnji susret istorijski, istakavši da su vlasti dve države iskreno opredeljene da se nacionalnim zajednicama omogući adekvatno funkcionisanje izvan matične zemlje.

Predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Srbiji upoznali su članove dve delegacije sa modelima njihovog organizovanja, izazovima sa kojima se susreću i načinima za njihovo prevazilaženje.

Predstavnik makedonske manjine pohvalio je saradnju sa svim nivoima vlasti u Srbiji, naglašavajući da ona često prevazilazi pozitivno-pravne propise i obaveze koje Srbija, u skladu sa tim, ima prema Makedoncima koji žive u Srbiji.

Slične objaveOdržan sastanak dva ko-predsednika i ko-sekretara Međuvladine mešovite komisije za manjine Republike Srbije i Rumunije

4. februar 2022.Gujon: Od Savindana 2021. do Savindana 2022…

27. januar 2022.Beogradska Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz FBiH i portal „Srpska zemlja“ novine u zaštiti imovinskih prava izbeglih

25. januar 2022.

Check AlsoKulturno blago Jove Zmaja u digitalnom formatu

Nakon 140 godina od izlaska „Nevena“, prvog štampanog broja najstarijeg lista za decu na ćirilici, …

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)