„Odliv mozgova”, RTS Svet, sreda, 21.10

36

U prvoj sezoni ove serije gledaoci će, između ostalog, upoznati arhitektkinju koja je projektovala čitave gradove u Kini; ekonomistu – menadžera odeljenja za kontrolu rizika „Ameriken Ekspresa” za celu Evropu; pevačicu bogatog iskustva koja je sada na svetskoj turneji sa Hoze Felisijanom; naučnika u istraživačkom centru Majkrosofta i mnoge druge.

Izraz „odliv mozgova” prvi put se pojavio u izveštaju Kraljevskog društva iz Londona 1963. godine koji je opisivao egzodus britanskih naučnika u SAD.

Što se Srbije tiče, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj – OECD u izveštaju za 2011. godinu navodi da je iz Srbije u zemlje OECD-a imigriralo 562.000 ljudi, od čega 61.000 visokoobrazovanih kadrova.

Serijal „Odliv mozgova” skreće pažnju na mogućnost transfera znanja i tehnologije koja može povećati produktivnost i ekonomski razvoj Srbije. Moderna dijaspora se shvata kao veza između svetova, zemlje porekla i zemlje prijema, koja omogućava da se migracija iskoristi za razvoj zajednice i društva u celini.

Snimanje serijala su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova.

Reditelj i autor: Rastko Šejić

Kompozitor: Vladimir Lešić

Direktor fotografije: Časlav Petrović

Narator: Aleksandar Novaković

Emitovanje serijala od 16. maja na RTS Svet sredom posle 21 čas i na RTS 3 ponedeljkom u 20.00.

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš” 2018.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.