Odlikovanje Zoranu Šijakoviću, osnivaču Udruženja "Danica"

27

Guverner je u svom obraćanju naveo da je ovo visoko priznanje zapravo ukazivanje ogromne zahvalnosti Zoranu Šijakoviću za dosadašnji rad, uz iskrenu molbu da podjednako požrtvovano nastavi sa svojim stvaralaštvom.

Piringer je iz dosadašnjeg Zoranovog stvaralačkog opusa, osim osnivanja Danice izdvojio: pozorišne predstave Jelena i Jozef, Kafana kod Jeremije, Ti, ja i Vuk, zatim koncertne programe: Muzički duel, Četrdeset godina beogradskog ansambla Narakord i Airs Serbes – Srpske arije, Zoranov angažman u Salzburškoj filharmoniji kao i brojne nastupe i koncerte sa muzičkim ansamblima Danica i Narakord širom Evrope. Posebnu pažnju posvetio je pritom, prošlogodišnjoj muzejskoj postavci Srbi u Braunauu – 100 godina, koja je doživela veliki uspeh.

Zoranov dosadašnji kreativni rad nagrađen je je brojnim priznanjima, među kojima su: Zlatna značka, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Fairness Award i culture connected, Ministarstva kulture Republike Austrije, priznanje za humanitarni rad Florian, Pokrajine Gornje Austrije i dr.

Nosilac je zvanja Ambasadora integracije Republike Austrije, koje mu je dodeljeno na inicijativu Ministra inostranih poslova, Kurc Sebastijana i zvanja Majstora umetničke gilde IKG (Innviertler Künstlergilde), čime se Šijaković stavlja u ravan sa značajnim imenima iz sveta kulturnog stvaralaštva, slikarstva i muzike.

„Odlikovanje koje mi je uručeno od strane Vlade Gornje Austrije me čini veoma ponosnim, tim pre, jer njime postaje jasno da višegodišnji rad nije bio uzaludan i nije ostao neprimećen. Ostvarenja koje je u svom obraćanju pomenuo guverner Piringer (dr Josef Pühringer), svakako ne bi bila moguća bez učešća muzičara, glumaca, pisaca i drugih kreativnih glava, koje sam upoznavao i sa kojima sam sarađivao. Veliku zahvalnost dugujem ljudima koji su me na bilo koji način podržali na mom životnom ili stvaralačkom putu i rekao bih da značajan deo odlikovanja pripada upravo njima”, izjavio je Zoran Šijaković.

Zorana i njegov sastav očekuje veliko broj nastupa, a posebno je značajan koncert ansambla Danica, 24. oktobra ove godine u svetski poznatom Bruknerhausu u Lincu, gde će sa virtuozom na citri, prof. Šarf Vilfridom, izvesti Muzički duel, na temu Hojboden borischer protiv Svilenog konca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2668913/odlikovanje-zoranu-sijakovicu-osnivacu-udruzenja-danica.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.