Od pet “stvore” šest vakcina!

Štampa u Švajcarskoj obelodanila je podatak da njihovo medicinsko osoblje uspeva da “rastegne” dobijene doze na više osoba od predviđenog broja i tako pomogne građanima u sadašnjoj nestašici. Vežbom se postiže da se iz jedne doze često izvuku čak i po dve dodatne injekcije što je, kažu, dozvoljeno. Međutim, ovo zahteva i poseban osećaj u “vrhovima prstiju”, praksu i odgovarajuću opremu.

Napominje se da je u kantonima Bern i Bazel-okolina ovo postalo uobičajeni postupak pri vakcinisanju. Jedini problem je upozorenje na engleskom jeziku Off-Label-Use, u slobodnom prevodu iskorišćavanje i preko onoga što je propisano i naznačeno na bočici. Osoblje koje izvodi ovu štedljivu varijantu cepljenja u osnovi samo snosi odgovornost za taj postupak jer se ne pridržava uputstava koje je dao proizvođač.

U Saveznom uredu za zdravlje (BAG) znaju da doze često sadrže više vakcine nego što je to preporučeno. To posebno važi za vakcinu fajzer namenjenu za pet osoba i nešto veću bočicu Moderne predviđene za 10 osoba. Službenica pomenutog ureda Maša Fursova kaže da se taj “višak” gotovo redovno koristi za šesto, odnosno jedanaesto cepljenje. Dodaje da to u osnovi nije zabranjeno, ali da se građanima mora objasniti valjanost ovakvog postupka i da to ne utiče na dejstvo vakcine.

– Ova veština ne uspeva baš svakome ko se bavi vakcinisanjem – priznaje Gundekar Gibel iz Direkcije za zdravstvo u Bernu.

Za sada nije poznato koliko je vakcina ovako uštedelo spretno medicinsko osoblje, ali taj broj je svakako veliki. Najverovatnije je već dostigao milion ako je redovno korišćena ovde pominjana varijanta. Razumljivo je zašto nema preciznih podataka o dometima ovog vida štednje jer administracija uglavnom “ziheraški” zbraja ukupan broj vakcinisanih samo na osnovu preporuka koje su istaknute na utrošenim bočicama.

Potvrde

Ovu praksu korišćenja dodatne doze zvanično ne odobravaju zdravstvene vlasti u Švajcarskoj očito čuvajući sebe od eventuanbih grešaka i tužbi oštećenih pacijenata, ali je ona već odobrena u SAD, a to dopušta i kompanija Moderna za svoje doze vakcine.

Чланак Od pet “stvore” šest vakcina! се појављује прво на Vesti online.

Original Article