Od Balkana do zemlje tulipana

Sutra u 14 sati u prostorijama dopunske škole na srpskom jeziku “Vuk Karadžic” u Roterdamu, Argonautenweg 55, održace se kulturna manifestacija pod nazivom “Od Balkana do zemlje tulipana”.
U ovom specificnom danu kulturno-zabavnog karaktera, bogat program, koji ce u našoj školi trajati sve do kasnih vecernjih casova, od 14 – 18 sati ispunice naši i holandski ucenici. Oni ce se baviti likovnim aktivnostima, recitacijama i pecenjem kolaca, a bice održana takmicenja u košarci, trcanju u džaku i mici.
Nastavak sledi sve do 22 sata, a obeležice ga vecera uz holandska i srpska jela, ritam muzike i plesa, izložba likovnih radova i ikona, a poseban doprinos svojim nastupom dace clanovi folklorne grupe Srpskog prijateljskog društva iz Roterdama.

Trud se isplatio

Nada Canak, kao i sve njene kolege, sa oduševljenjem je prihvatila “obavezu” da ucestvuje u organizaciji velike kulturne smotre.
Posebno ako se zna da naša dopunska škola “Vuk Karadžic” u Roterdamu ove godine slavi deset godina uspešnog rada.
– Trud se isplatio, jer je došao trenutak da ispravimo nepravdu koja nam je naneta na medijskom planu – istakla je Nada Canak.

Priliku da se ponovo u najlepšem svetlu predstavi Holandanima, nakon svih nedaca iz proteklog perioda, srpska zajednica u Roterdamu dobila je sasvim neocekivano.
Naime, studenti Menadžmenta za slobodno vreme iz Amsterdama dobili su zadatak da kao završni rad organizuju manifestaciju kulturnog sadržaja sa jednom nacionalnom manjinom. Izbor je, nimalo slucajno, pao na srpsku zajednicu u Holandiji.
– Došlo je vreme da se srpski narod ponovo prikaže u pravom svetlu, posle svih negativnosti kojima su bili izloženi u Holandiji i svetu poslednjih godina – objasnili su Kim Boš, Peter Ritsema i Miriam Vinkler, studenti iz Amsterdama. – Prvi kontakt sa Nadom Canak, koordinatorom dopunske škole u Roterdamu, kao i ljubaznost ljudi iz jugoslovenske ambasade u Holandiji, dali su nam do znanja o kakvim je ljudima rec.
NJihovi profesori bice prisutni na subotnjoj svecanosti da bi im dodelili, bez sumnje, najvišu ocenu.