Od avgusta JAT iz Perta

Vec mesec dana, JAT više ne vozi iz Australije preko Kaira, vec preko Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šta ova promena znaci za putnike, pitali smo Bogdana Popovica, regionalnog direktora JAT za Australiju i Novi Zeland.
– Najpre, vreme leta je maksimalno skraceno, kaže Popovic. – Sada se, recimo, na putu do Beograda provede 23-24 casa. Avion se menja u Dubaiju i ulazi se u našu letelicu. Uzgred, linija Beograd – Dubai je sada najduža koju JAT redovno održava.
Nakon dužeg vremena, ugovorom sa Emiratima, JAT je postigao da se i iz Melburna putuje direktno, nema dakle, “sakupljanja” putnika u Sidneju. Još jedna dobra vest: od 2. avgusta, uvodi se i direktni let iz Perta.
– S novom kompanijom imamo cetiri poletanja nedeljno za Beograd, od toga najmanje po tri iz Sidneja odnosno Melburna, takve mogucnosti dugo nije bilo.
“Šuška” se da JAT, zbog proširenja poslovanja, otvara predstavništvo u Melburnu?
– Postoji ideja i o tome. Medutim, još je u fazi razrade. To ce reci da sada procenjujemo koje rešenje je najbolje: da otvaramo svoje predstavništvo ili da zapocnemo sa nekom agencijom u kojoj bi sedeo covek zadužen iskljucivo za naše poslove.

Svi novi planovi, naravno, predstavljaju deo napora JAT da nadoknadi desetogodišnje zaostajanje prouzrokovano medunarodnom blokadom i sankcijama. U tom meduvremenu, treba li podsecati, desilo se niz promena i u medunarodnom saobracaju.
– Pa, prošlo je vreme kada je avioprevoznik vodio i rezervacije za putnicke agencije koje nisu bile osposobljene za taj posao. Sada to rade one same, a naš je posao da i na ovom podrucju izaberemo ko ce nas na najbolji nacin zastupati – objašnjava Popovic.