Obnovljeno srpsko groblje u Segedinu

Na srpskom groblju u Segedinu sahranjeni su mnogi vojnici srpske, ali i ostalih nacionalnosti, poginuli u Prvom svetskom ratu.

Obnovljena su ukupno 564 nadgrobna spomenika, pošto su povodom stote godišnjice od Prvog svetskog rata, mađarsko Ministarstvo odbrane i Vojno-istorijski muzej raspisali konkurs u cilju obnove grobalja na kojima počivaju poginuli vojnici. U tu svrhu obezbeđen je budžet od oko tri milijarde forinti, za koji su konkurisali i segedinski Srbi. Oni su za ovu namenu dobili 44,2 miliona forinti.

Po završetku radova, održana je svečanost na kojoj je episkop budimski Lukijan osveštao obnovljene spomenike, a osim njega i mađarskih zvaničnika, prigodnu besedu održao je i Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom parlamentu.

„Sva su groblja tužna, a naročito vojnička, jer je većina ovih mladih ljudi sahranjena daleko od svojih domova i porodica. Suza njihovih roditelja ili njihove dece nije nikada zalila, ni ožalila njihove večne kuće“ rekao je Aleksov.

„Ovde počivaju vojskovođe i vojnici, koji su nekada vojevali, a mi zahvaljujući mnogim znanim i neznanim junacima, danas živimo spokojno, u miru. U znak te naše zahvalnosti i danas, ovde, u Segedinu, ali i svuda gde ovakvih grobalja ima, treba da se oda dostojna pošta, da ih ne zaboravljamo“.

Ljubomir Aleksov se takođe zahvalio onima koji su omogućili i svojim trudom renovirali spomen-obeležja. Istakao je da je odavanje počasti poginulima u Prvom svetskom ratu važno, jer su oni pokazali veliku požrtvovanost i žrtvovali svoje živote za domovinu.

„Svi oni činili su jednu zajednicu i u datom istorijskom razdoblju prihvatili sudbinu koja im je bila određena, a sve za kasnija pokoljenja“ rekao je Aleksov i zahvalio se Ministarstvu odbrane Mađarske na materijalnoj podršci i Segedinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini na realizaciji obnove.

Vence su, pored Aleksova i predstavnika Ministarstva odbrane i grada Segedina, položili i Jelena Farkaš Seja, predsednica Samouprave Srba u Segedinu i Borivoj Rus, predsednik Segedinske mesne srpske zajednice.

Posle svečanosti, segedinski paroh, protojerej Pavle Kaplan, objasnio nam je da je ovo groblje staro preko dvesta godina i da iz tog razloga ima potrebe da se spomenici na njemu i dalje obnavljaju, ukoliko za to budu obezbeđena potrebna sredstva.