Obnova srpske duhovne oaze

Na preporuku diplomiranog građevinskog inženjera Biljane Obradoviću u četvrtak, 20. avgusta 2020, tim stručnjaka renomirane građevinske firme Ahlenberg Ingenieure GmbH organizovao je seminar u sali parohijskog doma dortmundske duhovne oaze, hrama Sv. apostola Luke. Seminar je trajao skoro ceo dan.

U pauzi su eksperti firme Ahlenberg Ingenieure GmbH upoznali i protu Danila Dangubića i zamolili da im dozvoli razgledanje hrama, pošto je to za pojedince bio prvi susret sa bogomoljom SPC. Tokom razgledanja unutrašnjosti crkve i posebno ikonostasa, kao ekspertima im je brzo palo u oči oronulo stanje hrama koji su Srbi pre nekoliko decenija kupili.

Maja Bulatović, ikonopisac

Konstatovali su šta treba da se uradi i ponudili svesrdnu pomoć. Kako su naveli, potrebno je ispitati stanje krova, greda, krovne konstrukcije, fasade i samo odvodnjavanje zbog čega se javlja vlaga koja već duže ugrožava zdanje. Zahvaljujući poverenju u Biljanu Obradović, članicu parohijskog hora koja uživa veliko poštovanje u firmi, kako su istakli, svoje usluge bi naplatili minimalno.

Biljana i Nikola Obradović

Posebna zasluga za ovaj stručni seminar pripada Biljani Obradović. Ona i njen suprug Nikola omiljeni su članovi crkvenog hora Hrama Svetog apostola Luke.

– Mladi bračni par Obradović, Nikola i Biljana, koji su poreklom s Romanije, a koji žive u Folmarštajnu kod Vetera, izuzetan su primer sinteze dobro negovanog identiteta i kompletnog učešća u konceptu života koji predstavlja zemlja u kojoj se nalazimo. Uspešni su u svojim delatnostima, mili i nasmejani, voljni da pomognu svima, otvoreni za komunikaciju, a naročito ispunjeni životom u Hristu. Oni su pored brojnih divnih primera u našoj zajednici osveženje u životu parohije dortmundske. Raduje me pojava ovakvih mladih ljudi, punih entuzijazma, aktivnih u svim sferama života, a opet neraskidivo vezanih za svoj nacionalni, kulturni i onaj najvažniji duhovni identitet koji nudi naša Crkva, stub i tvrđava istine. Ono što kao paroh mogu da poželim jeste da ih Gospod blagoslovi dečicom, koju će ako u ovom duhu nastave da žive, vaspitati na ponos porodici, otadžbini i Crkvi – rekao je za „Vesti“ prota Danilo.

Hram
Grupni portret vernika u Dortmundu s episkopom Grigorijem

Vladika Grigorije služio liturgiju

U nedelju, 6. septembra, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Luke služio je episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije uz sasluženje protojereja stavrofora Zorana Ilića, protojereja Danila Dangubića, đakona Aleksandra Debeljaka i velikog broja vernika. Vladika Grigorije obratio se sabranom narodu nadahnutom arhipastirskom besedom u kojoj je tumačio perikopu iz Jevanđelja po Mateju „o zlim vinogradarima“. Naglašavajući mesijanski karakter ove Hristove pripovesti, vladika je prisutne očinski poučio da je „negovanje vinograda“ u stvari negovanje Gospoda i bližnjih u našim srcima.

Za vreme službe pojao je parohijski hor „Dostojno jest“. Brojne porodice su donele svoj prilog u vidu posluženja koje je bilo izuzetno bogato. Nakon božanstvene liturgije pazeći na mere predostrožnosti prisutni su imali priliku da se posluže i druže. Vredno je napomenuti da je dortmundski hram u poslednje vreme, iz dana u dan, obilazi veći broj vernika.

Stručne konsultacije

Geolozi, arhitekte i inženjeri

Građevinska firma Ahlenberg Ingenieure GmbH, koja se bavi planiranjem niskogradnja, specijalne niskogradnje i ispitivanjem i procenom stanja konstrukcija u niskogradnji, jedna je od uspešnijih na prostoru pokrajine Severne Rajne i Vestfalije

Vredno je napomenuti da se u stručnom timu pomenute firme nalaze geolozi koji se bave ispitivanjem tla i statičkih performansi, a drugi deo su arhitekte i inženjeri, među kojima je i naša Biljana Obradović. Reč je o timu stručnjaka za sanaciju i novogradnju koji su dortmundskoj parohiji preko potrebni.

Razgledali i spolja

Nove konsultacije

Tim eksperata firme Ahlenberg Ingenieure GmbH bio je izuzetno zadovoljan uređenjem prostora i uslovima koje im nude parohijski dom i porta za eventualne susrete. Odlučili su da se nove stručne konsultacije održe upravo u ovom ambijentu, a direktor je u razgovoru sa parohijskim sveštenikom Danilom Dangubićem izrazio dobru volju da proceni stanje u kome se nalazi hram.

Чланак Obnova srpske duhovne oaze се појављује прво на Vesti online.

Original Article