Obnavlja se dvorac u kome su Milošević i Tuđman delili Bosnu

Sredstva za obnovu u visini 52 miliona kuna, kako je istaknuto, osigurana su iz programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“. Od sredstava za obnovu 85 odsto su nepovratna sredstva iz fondova Evropske unije, a ostatak će se osigurati iz državnog budžeta i drugih izvora. Obnova dva, nekad reprezentativna objekta, izvodiće se u saradnji sa konzervatorskim odelenjem, a nakon što se obnovi u novom dvorcu izgrađenom od zidanog materijala, urediće se jedinstveno oblikovani postav koji će biti namenjen edukaciji vezanoj uz istoriju toga mesta u kome su se izmenjivali vladari, a svaki od njih ostavljao je svoj pečat kao prilog bogatoj istoriji ove građevine.

Stari dvorac udaljen je dvestotinak metara od novog, izgrađen je početkom 19.veka i u celosti je od drveta. Nakon što se obnovi u njemu će posetioci moći da se upoznaju s prirodnim karakteristikama Kopačkog rita kroz izloške životinja, ptica i riba. Tikveški dvorac ili, kako su ga zvale brojne generacije, Titov dvorac je kompleks građevina i uslužnih objekata s manjim, takozvanim lovačkim i glavnim dvorcem sagrađen tridesetih godina 20.veka za potrebe dinastije Karađorđevića u klasicističkom slogu sa secesijskim oznakama. Pročelje dvorca klasicistički je razigrano i obzidano fasadnom fugiranom opekom, dok su uglovi ožbukani imitacijom kamenih blokova. Dvorac se po etažama sastoji od podruma, prizemlja, prvog sprata i tavana. Sredinom 20.veka sagrađeno je još nekoliko zgrada i uslužnih objekata.

Posle Drugog svetskog rata u dvorac je dolazio tadašnji jugoslavenski predsednik Josip Broz Tito ugošćujući u njemu svetske državnike i vodivši ih u lov. I dok uspomene na ta vremena polako blede, ono što je još mnogima u svežem sećanju je sredina aprila 1991. godine kada su se u Tikvešu sastali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Bio je to još jedan sastanak ovog dvojca u četiri oka, a o čemu su ti neprikosnoveni lideri Srbije i Hrvatske konkretno razgovarali i dan danas obavijeno je velom tajni. S obzirom na tadašnje aktuelne događaje, a posebno one koji su se dogodili kasnije, jedno je sigurno, a to je da su ti razgovori, uz teritorijalnu podelu, odneli i brojne ljudske živote, i promenile ljudske sudbine. Projekat „Prezentaciono edukativnog centra Tikveš“ trebao bi biti završen do 2021. godine, a uređenje i opremanje sadržaja unutar kompleksa dvoraca dugoročno će doprineti zaštiti prirodne i kulturne baštine, proširenju ponude izložbenih i edukativnih sadržaja te većoj posećenosti.

The post Obnavlja se dvorac u kome su Milošević i Tuđman delili Bosnu appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.