Obeležena 104. godišnjica od stradanja srpskih interniraca u Aradskoj tvrđavi

U čast stradalih ceremoniji je prisustvovala i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, predstavnici Aradske županije, predstavnici grada Arada, Saveza Srba iz Rumunije, kadeti Vojne akademije iz Beograda, studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, zvaničnici Republike Rumunije kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Istog dana venac je položen i na Spomenik stradalim jugoslovenskim pilotima u Drugom svetskom ratu na centralnom gradskom groblju Lipova u Temišvaru.

U razdoblju Prvog svetskog rata na teritoriji rumunskog grada Arada, preciznije u okvirima Aradske tvrđave, postojao je austro-ugarski logor za internirce u kome je bilo zatočeno više hiljada lica srpskog porekla. Tokom četiri ratne godine, prema raspoloživim podacima stradalo je njih 4317.

Sahranjivanje stradalih vršeno je na dve lokacije: u neposrednoj blizini same tvrđave, na obali reke Moriš i na aradskom gradskom groblju Pomeniria; Lokalitet u neposrednoj blizini tvrđave, za koji se zna da je tu pokopan najveći broj stradalih, dostojno je obeležen i 2019. godine je prvi put položen venac na novoizvedenom spomeniku. Ovaj spomenik je projektovao Republoički zavod za zaštitu spomenika kulture, a realizovan je iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na Aradskom gradskom groblju Pomeniria 1932. godine podignut je skromni kameni spomenik iznad kosturnice u kojoj je sahranjen manji broj stradalih.

Zalaganjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Generalnog konzulata u Temišvaru, rumunske službe su izvršile 2006. godine radove na uređenju spomenika i kosturnice na aradskom gradskom groblju Pomeniria.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od tada, posredstvom Generalnog konzulata u Temišvaru, izmiruje troškove redovnog održavanja tog vojnog memorijala.

Original Article