Obeležen Dan državnosti Republike Srbije

Obeležen Dan državnosti Republike Srbije

Obeležen Dan državnosti Republike Srbije

Prijem-povodom-Dana-drzavnosti-2019

Prijem je otvorio hor „Sveti Sava“, otpevavši srpsku i kanadsku himnu posle čega je vladika dr Mitrofan blagoslovio prisutne. U svom obraćanju gostima, generalni konzul, Vasilije Petković, podsetio je prisutne goste na okolnosti donošenja prvog srpskog ustava, poznatog kao Sretenjski ustav iz 1835. i njegovu važnost za kasniji razvoj srpske države i društva. Takođe, Petković je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Generalnog konzulata, eparhije kanadske i srpske zajednice u pravcu podizanja ugleda Srbije i njene važnosti u kanadskom društvu.

U svom obraćanju prisutnima, Ambasador Srbije u Kanadi, Mihailo Papazoglu, istakao je važnost razvoja srpsko-kanadskih političkih i ekonomskih odnosa, kao i doprinos srpske dijaspore. Kao primer, Ambasador se osvrnuo na aktivnosti korporacije “Nikola Tesla“ iz Hamiltona koja je izdejstvovala da jedan od najvećih bulevara u tom delu Ontarija nosi ime našeg slavnog naučnika Nikole Tesle. Posebno se zahvalio kanadsko-srpskom udruženju privrednika, “CANSEE”, na kontinuiranom radu u pravcu razvoja privrednih odnosa dve zemlje.

Prijemu je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, Aleksandar Antić, koji je se zahvalio na toploj dobrodošlici, rekavši da se tamo gde ima Srba „uvek oseća kao kod svoje kuće“. Ministar Antić je rekao da je Srbija u svojoj bogatoj istoriji prolazila kroz mnoge teške trenutke i da ni sada nije oslobođena suočavanja sa određenim problemima, ali da je odlučna da pronađe najbolja rešenja u skladu sa slavnim istorijskim i kulturnim nasleđem. Ministar je tokom svoje prve posete Kanadi učestvovao na međunarodnom Sajmu rudarstva i energetike u Torontu gde je imao sastanake sa kanadskim i ontarijskim privrednicima zainteresovanima za saradnju i ulaganje u srpsku privredu.

Kanadska ambasadorka u Beogradu, Kati Čaba je, na srpskom jeziku, čestitala Dan državnosti i zahvalila organizatoru prijema i prisutnima na pozivu i prilici da se još jednom uveri u tradicionalno srpsko gostoprimstvo. Istakla je da je profesionalno i privatno veoma zadovoljna što je dobila priliku da službuje u Srbiji i tako bliže upozna srpski narod i njegovu tradiciju i kulturu, uverena da će tradicionalno dobri srpsko-kanadski odnosi i dalje napredovati na političkom i ekonomskom planu.

Kao pripadnik treće generacija srpskih doseljenika iz Crne Gore, član ontarijskog Parlamenta, Toni Rakočević, evocirao je uspomene iz detinjstva u okruženju starijih ukućana koji su govorili srpski jezik, odlazili u crkvu i opisivali rodni kraj sa velikom ljubavlju. Rekao je da nikada nije zaboravio svoje poreklo i da i dalje, velikim delom, oseća pripadnost srpskoj zajednici u Kanadi.

Nakon govora, održan je kratak kulturno-umetnički program, a zatim su gosti pogledli izložbu fotografija kulturne baštine Srbije sa posebnim osvrtom na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

Organizaciju prijema podržao je klub sponzora, koji je za ovu priliku osnovan na inicijativu Generalnog konzula. Klub čine kompanije Modular Homes, Advanced Coatings, Zoran Kitchens and Bath INC, Delta B Electronic INC, 747 Travel Toronto, JIT Road Transportation, Pirlitor Machine and Tool LTD, Zoran Properties INC, Wyndham Street Investments INC, Interex Constructions INC, Esbee Construction CORP i Royal Meats Barbeque.

Prijemu su prisustvovali vladika kanadske eparhije, dr Mitrofan, sa sveštenicima, potpukovnik kanadske policije, Nensi Sju, predsednik i članovi kanadsko-srpskog udruženja privrednika “CANSEE” (Canadian Serbian Business Association), predsednik Srpske nacionalne akademije u Kanadi Žarko Brestovac, dobitnik zlatne medalje na osnovu Ukaza Predsednika Srbije, članovi konzularnog kora, kao i brojni, ugledni članovi srpske dijaspore, predstavnici udruženja, asocijacija, humanitarnih organizacija.

Original Article