Нови Тесла амбасадори: Илон Маск и научници „Ворденклифа“

Нови-Тесла-амбасадори:-Илон-Маск-и-научници-„Ворденклифа“

уторак, 21.11.2023,  10:27 -> 11:20

Извор: Марина Булатовић

Нови Тесла амбасадори: Илон Маск и научници „Ворденклифа“

Целокупном тиму Теслиног научног центра „Ворденклиф“ (TSCW) – једине преостале лабораторије Николе Тесле, додељена је титула Тесла амбасадора, признање које је поводом осам деценија културе сећања на светског и српског научника установио министар спољних послова Ивица Дачић. Награду им је уручила амбасадорка Љиљана Никшић на гала вечери на Лонг Ајленду, којој је присуствовало око 300 угледних Американаца, међу којима су били инжењери, научници, лекари, челници локалног Сафолк округа и сенатори.

Ово је први пут да су једној свечаности у организацији (TSCW) присуствовали и представници Србије – генерални конзул Владимир Божовић, који је управо ступио на дужност у Њујорку и амбасадорка Никшић, национални координатор стратешке кампање обележавања осам деценија сећања на Николу Теслу.

Титулу Тесла амбасадора, Никшићева је доделила и Фондацији Илона Маска за изузетан допринос у спашавању Теслине лабораторије, од 2013. па до данас. Како је нагласила уз титулу им је уручено и знамење са монограмом Николе Тесле и дугмад за манжетне са ликовима највећих српских научника, Николе Тесле и Михајла Идворског Пупина.

„Први милион за Теслину лабораторију Илон Маск је дао 2013. Од тада, сваке године, даје по 150.000 долара, а у завршној фази даће још пет милиона долара јер жели да направи највећи торањ на свету „Теслин торањ“ на месту где се налазио „Ворденклиф“ на Лонг Ајленду. Основа торња је 45 метара са 45 метара. Тесла је ту поставио 10 посебно проводљивих камених плоча, уградивши их у саме темеље торња који је био 100 метара висине. Око Теслине лабораторије данас је насељена колонија у којој живе углавном нуклеарни физичари са својим породицама. Земљиште испод торња, па све до лабораторије, читавих шест хектара је премрежено тунелима“, рекла је амбасадорка Љиљана Никшић.

Марк Алеси, извршни директор (TSCW) је истакао да им је, с обзиром на Теслино српско порекло, велика част што су ову титулу добили од Републике Србије.

„Тесла је био поносан на своје порекло, па се чини прикладним, да је једна од првих земаља која нам се обратила да нам помогне у нашој мисији обнове његове историјске лабораторије баш Србија. Надамо се да ће и друге земље то учинити. Ове године смо покренули изградњу Теслиног научног центра у „Ворденклифу“. Наш тренутни фокус је на рушењу око 9,300 квадратних метара зграда које немају историјску вредност. Ово ће отворити пут за рестаурацију лабораторије Николе Тесле. Наш план подразумева сређивање екстеријера, затим унутрашњост и на крају развој изложбеног простора. Циљ нам је да „Ворденклиф“ отворимо за јавност до краја 2026 ”, истакао је Алеси.

Подсећања ради изградња Теслине лабораторије почела је 1901. а завршена 1902. Изградњу је финасирао управо Џ.П. Морган, али овај велики магнат је одустао од даљег инвестирања, тако да Тесла напушта Лонг Ајленд 1906. На наше питање да ли рестаурацију Теслине лабораторије подржавају компаније, банке и фондације Моргана и Едисона, а у светлу бурне историје њихових односа за живота, Марк Алеси је одговорио:

„Ни компанија Џ.П. Морган, ни General Electrik, не учествују у рестаурацији Теслине лабораторије. Ипак, остајемо оптимисти у погледу њихове будуц́е подршке. Легенда каже да је Ен Морган, ћерка Џ.П. Моргана, дубоко волела Теслу. Чак је желела да се уда за њега! Можда је и ту лежао проблем на релацији Тесла – Морган.“

Тесла научни центар у Ворденклифу води извршни директор Марк Алеси, који има искуство у судској власти државе Њујорк и велико искуство као предузетник у непрофитном сектору. Алеси је био кључан за добијању прве помоћи организацији од 850.000 долара од државе Њујорк за очување Теслине имовине. Ова донација је била катализатор за веома успешну кампању прикупљања средстава која је скупила 1,4 милиона долара за шест недеља, привлачећи подршку из 108 земаља и 33.000 сарадника широм света.

Цена прве фазе пројекта који подразумева обнову Теслине лабораторије на Лонг Ајленду и њено отварање за јавност као интернационалног музеја и научног центра, износи 20 милиона долара, открива Алеси и додаје да су донацијама досад прикупили око 14 милиона.

„Тесла је желео да уједини свет кроз иновације, а ми можемо да радимо на наставку његове мисије повезујући иноваторе у његовој лабораторији. Веома смо захвални на подршци коју смо добили од многих људи из Србије, али и од српске дијаспоре широм света“, рекао је за крај Марк Алеси.

Detaljnije