nova-ozbiljna-kandidatkinja-za-seficu-nato-a:-sledeceg-meseca-ide-kod-bajdena-u-vasington

Nova ozbiljna kandidatkinja za šeficu NATO-a: Sledećeg meseca ide kod Bajdena u Vašington

by Urednik

Danska premijerka Mete Frederiksen istaknula se kao ozbiljan kandidat za vođenje NATO-a nakon poziva za posetu Beloj kući, prenosi Politiko. Predsednik Džo Bajden ugostiće Frederiksen sledećeg meseca, što je izazvalo nagađanja o podršci SAD-a njenoj kandidaturi.

Trenutni generalni NATO-a Jens Stoltenberg sprema se da napusti svoju dužnost, a Frederiksen se vidi kao obećavajuća zamena.

Kao prva ženska kandidatkinja za tu ulogu, ona udovoljava zahtevu za većom rodnom raznolikošću. Danska umerenost unutar saveza, posebno u pogledu Ukrajine, takođe je dobila podršku ključnih saveznika, prenosi Jutarnji list.

Mette Frederiksen Foto: EPA-EFE/IDA MARIE ODGAARD

Međutim, njeno državljanstvo može predstavljati prepreku, s obzirom na to da je Danska već obavljala tu dužnost. Osim toga, dansko izdvajanje za odbranu ne zadovoljava cilj NATO-a od 2 odsto, što izaziva zabrinutost. Takođe, neizvesno je kada će Frederiksen biti dostupna.

Uprkos tim razmatranjima, podrška NATO-a Ukrajini biće ključna tema tokom njene posete Vašingtonu. Odluka o imenovanju novog generalnog sekretara zahteva saglasnost svih članica NATO-a, pri čemu SAD tradicionalno igra ključnu ulogu u procesu selekcije.

Mette Frederiksen Foto: EPA-EFE/BO AMSTRUP

Iako je Frederiksen umanjila spekulacije, neki zvaničnici smatraju da je ona ozbiljan kandidat, iako nadmetanje ostaje otvoreno.

Ostali potencijalni kandidati uključuju holandskog premijera Marka Rutea, španskog premijera Pedra Sančeza, britanskog ministra odbrane Bena Volasa i estonsku premijerku Kaju Kalas.

Međutim, trajni sukob u Evropi naterao je neke saveznike da budu oprezni pri odabiru vođe. Postoji sve veći osećaj među saveznicima iz istočne Evrope da bi trebali razmotriti kandidata iz tog područja.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta? 

Originalni tekst

Related Posts