Nova generacija vukovarskih mališana ispraćena u školske klupe

U prisustvu velikog broja roditelјa, baka i deka, ali i predstavnika društvenog, političkog i verskog života Srba vukovarskog kraj deca su pokazala deo onoga što su naučila i uspešno savladala.

– Ispraćamo 39 dece iz redovnih programa i 6 iz kraćeg programa predškole. Svi oni ove jeseni kreću u prvi razred. Kao i svake godine svečano se opraštaju od svojih vaspitačica i vrtića i pokazaće samo jedan mali deo onoga što su ovde naučili – izjavila je direktorka vrtića Marina Latinović.

Ove pedagoške godine vrtić „Vukovar 2“ pohađao je nešto veći broj dece u odnosu na prethodne godine, tako da je broj od 186 dece ono čime je rukovodstvo vrtića zadovolјno.

– Mi smo u Vukovaru jedini vrtić koji provodi program na srpskom jeziku i pismu, što znači da deca sve aktivnosti realizuju na maternjem jeziku. To smatramo veoma važnim, jer treba da nauče svoj jezik, ali naravno dva sata dnevno uče i službeni jezik države u kojoj žive. Imamo dobru saradnju sa matičnom državom gde nam podršku daje i Zajedničko veće opština koje nam organizuje put predškolaca u Beograd. Najvila bih i to da deca za sedam dana odlaze na koloniju Dečijeg prijatelјstva u Bijelјini. Reč je o manifestaciji na kojoj se vrtići iz susednih država jednom godišnje sastaju i druže se, kroz razne radionice, priredbe i boravak u prirodi što je svakako lepo iskustvo pre odlaska u školu – navodi Latinović.

Spremni za školske zadatke

Završna svečanost u Hrvatskom domu bila je lepa, šarolika i maštovita. Deca su zadivila spontanošću i lakoćom kojom su odradila i zahtevnije koreografije i muzičke nastupe.

Dečji vrtić „Vukovar 2“

– Ovo je jako uspešna generacija, još uvek su razigrani, ali trudili smo se i mi i njihovi roditelјi da kada krenu u školu to sve prođe jako dobro. Kroz igru smo učili sve ono što je predviđeno planom i programom. Bilo je puno muzike, plesa i igre i mislim da su sva deca spremna za školu što je pokazao i predupis i upis u prvi razred. Najviše smo radili na razvoju motorike i sve to kroz igru, jer tako im je najzanimlјivije i najmaštovitije, što se na kraju i pokaže kao najbolјi način. Tako smo i mi uspešno prošli kroz osnovni program. Završna svečanost pripremlјena je u saradnji sa vaspitačima iz Borova naselјa, zajednički smo sve to osmislili i imali zajedničke generalne probe. Treme ima malo i kod nas i kod dece, ali to je sve normalno – priča vaspitačica u Dečijem vrtiću „Vukovar 2“ Ljubica Hinić.

Predškolsko vaspitanje na srpskom jeziku i pismu u Vukovaru se provodi u dva objekta Dečjeg vrtića „Vukovar 2“ odnosno vrtića „Radost“ u Vukovaru i „Borovo“ u Borovu naselјu u kojima je pedagoške 2018/2019 godine bilo 186 korisnika, od kojih će u septembru njih 40 sesti u školske klupe.

The post Nova generacija vukovarskih mališana ispraćena u školske klupe appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.