NORVEŠKU PREPLAVILI KRIMINALCI IZ ISTOčNE EVROPE

Kriminalci iz novih država EU ulaze bez vize u Norvešku, koja nije članica EU, ali im je otvorena kao zemlja na šengen listi. Policija svakog dana dobija dojave da se sumnjive osobe istočno-evropskog izgleda vrzmaju oko vila u elitnijim delovima glavnog grada.

U poslednja dva meseca u policijskom distriktu Oslo uhapšeno je 180 stranaca zbog kriminala među kojima je dve trećine Rumuna (121). Većinu među njima čine Romi. Bugarke su na udarnim fotografijama u novinama, skinutih sa video nadzora, dok dzepare starije osobe na javnim mestima. S malim izuzecima, u porastu je kriminal putujućih grupa iz istočno-evropskih zemalja i u drugim policijskim distriktima u Norveškoj.

– Problemi su uvećani otkad je EU proširila granice. Policija procenjuje da rumunski državljani čine 80 posto svih stranaca koji su počinili kriminal zarad sticanja imovinske koristi. Naivno bi bilo verovati da nisu dobro organizovani i da nisu deo mobilne mreže kriminalca – izjavio je Geir Elefsen, šef istražnog odeljenja policijske stanice na Majorštui. Litvanci su odmah iza Rumuna. NJih 65 je optuženo pre osam godina, a prošle godine čak 1.150. Policija je uočila da se ove putujuće grupe sastaju ujutru da podele zadatke. Veliki im je radijus operacija u kojima koriste i decu. „Jugovići“ su izgubili primat koji su držli u vreme bivše Jugoslavije.