Nikola Janic, predsednik Srpskog saveza u Svedskoj osudio izjavu sefa svedskoh policajaca

Nikola Janic, predsednik Srpskog saveza u Svedskoj osudio izjavu sefa svedskoh policajaca

RASIZAM I IDIOTIZAM SVEDSKOG POLICAJCA

”Savez Srba u Svedskoj podneo krivicnu prijavu protiv Stiga Edkvista zbog krivicnog dela klevete i podsticanja na mrznju srpskog naroda posto tvrdi kako je ”Srbima zlo u krvi i majcinom mleku”

Prosle nedelje u stranoj stampi pojavila se vest da je Stig Edkvist, jedan od sefova policije u Stokholmu, u intervjuu na svedskom drzavnom radiju ”P1”, pozivajuci se na svoje ”iskustvo s Balkana” izjavio da ”zlo ima svoje poreklo kroz istroiju i da se prenosi nasledstvom kroz majcino mleko, sto rezultira zlocinima koji su tipicni, prvenstveno, kod Srba”. Poput onih koje su Srbi pocinili nad sestoricom muslimana u Srebrenici, a ciji je video snimak, osim sudnice u Tribunalu, obisao i naisao na osudu ljudi iz celog sveta.

Na ovakvu izjavu svedskog policajca, reagovao je Savez Srba u Svedskoj, podnevsi 2. juna protiv njega krivicnu prijavu zbog ”krivicnog dela klevete i podsticanja na mrznju srpskog naroda”.

O tome sta se zaista dogodilo i moze li se izjava svedskog policajca da je ”Srbima zlo u krvi i majcinom mleku” smatrati jednom vrstom rasne teorije, potrazili smo odgovore od Nikole Janica, predsednika Srpskog saveza i koordinator Ujedinjene srpske dijaspore Evrope, koji kaze:

– Naravno da je takva izjava rasisticka i idiotska! Postavlja se pitanje, medjutim, da li je gospodin Edkvist zaista rekao sve to bas tako kako su preneli neki mediji – obrazlaze Jannic.

Napominje da se o ovom dogadjaju obavestio iz kratkog clanka iz jednih novina, te da je tada i saznao da je njegov kolega iz drugog saveza, ranije Svesrpsko-jugoslovenskog saveza (koji su pojedinci ”prekrstili” u Savez Srba), podneo prijavu protiv Edkvista.

Iznenadjujuce je da je ta prijava podneta kancelaru, a ne ombudsmenu za diskriminaciju. Po Janicu je, takodje, cudno i to sto Srpski Savez, ciji je on predsednik i koji ima dvostruko vise clanova od Svesrpsko-jugoslovenskog saveza (Savez Srba), nije o svemu obavesten od svog ”manjeg brata”:

– Ovaj dogadjaj vazan je za sve Srbe. Ne samo za Srbe iz Republike Srpske, a mi imamo zvanican dogovor izmedju nase dve organizacije da delujemo ujedinjeno za sve sto je ”opstesrpsko pitanje”. Naravno, nije isto ako iza nekog protesta stoji jedan, dvoje, sestoro ili 18 hiljada clanova.

Nikola Janic napominje da je gospodin Edkvist jedan od veoma cenjenih i visokih strucnjaka svedske policije, koji je ucestvovao u istrazi ubistva svedskog premijera Ulofa Palmea i kasnije i cunami katastrofe u Aziji ( bio sef strucnog svedskog tima za identifikaciju stotine svedskih zrtava). Zbog toga je, po Janicu, ”neverovatno” da je jedan tako iskusan covek mogao da izgovori u intervjuu ”takve gluposti”.

S obzirom da je Savez Srba u Svedskoj podneo krivicnu prijavu protiv policajca Edkvista zbog klevete i podsticanja na mrznju srpskog naroda, do danas je nepoznato sto je Svedski sud ucinio. Zato Nikola Janic kaze:

– Do sada nista, ali licno sam ubedjen da se ovo nece ni pojaviti pred sudom. Stav svedskih zvacnicnih vlasti i institucija u odnosu na Srbe nikada nije bio, niti moze biti, ovakav kakvim ga je okarakterisao Edkvist. Ukoliko se dokaze da je on to zaista rekao, ili da je u pitanju njegovo licno misljenje, onda to nije stvar pravnog kancelara. Postoje drugi nacini da se reaguje, daleko efikasniji i korisniji za Srbe. Kao na primer da se svedskoj policiji u ime oba saveza, posle prijave ombudsmenu za diskriminaciju, podnese zahtev da se gospodinu Edkvistu, kao rasisti i srbomrscu, ubuduce ne dozvoli da bude umesan ni u jedan predmet u kome se Srbi, na bilo koji nacin spominju.

Janic navodi da se Srpski savez u Svedskoj bori protiv svih nedemokratskih i rasistickih izjava ili stavova prema Srbima i bas zbog toga, sto jos nisu proverene sve cinjenice o Edkvistovom intervjuu, ne bi trebalo ”trcati pred rudu”. Tek posto se bude susreo sa gospodinom Edkvistom, od koga ocekuje objasnjenje i pojasnjenje za incident koji se pominje, Janic i ostali iz Srpskog saveza donece stav o tome kako ce dalje postupiti u ovom slucaju.

O tome kolike su kazne zaprecene u Svedskoj ukoliko se pred sudom dokaze policajceva krivica, nas sagovornik kaze da to zavisi od ”namene i nanesene stete”.

O tome da li ovakva Edkvistova izjava u intervjuu u svedskom radiju moze imati posledice po odnose Srbije i Crne Gore sa Svedskom i kakve , Nikola Janic istice:

– Ubedjen sam da ne moze! Isto toliko sam siguran da bez obzira sta je ko rekao, to nije moglo biti predstavljeno kao neki zvanicini stav svedske vlade ili policije.

Posle ”nemilog” incidenta, do danas, ostala je nepoznanica da li se bilo ko od svedskih zvanicnika javno oglasio. Janic kaze da nije i da za to ”nema nikakvog razloga”.

– Ipak, ukoliko se pokaze da je policajac Edkvist zaista rekao da Srbi u svojim genima nose zlocinstvo, onda cemo traziti da se od te njegove izjave ogradi zvanicna Svedska. Tada cu licno pozvati gospodina Edkvista na javni dijalog u kome cemo razmotriti problem da ako zaista neki narod u genima ima takvu osobinu, onda je blize zakljucku da je taj gen rasprostranjeniji kod raznih plavokosih ”Edkvista”, nego kod Petrovica, Janica, Mitrovica…

Na kraju, zakljucujuci pricu o incidentu s svedskim policajcem Edkvistom, Nikola Janic svoju tvrdnju potkrepljuje time da je poznato iz istorije da su severni Vikinzi u proslosti, nasuprot Srbima, robili, cerecili i silovali velike deo Evrope.

predsednistvo@usde.se
Jelisaveta D. LJutic