Nevakcinisani idu po ključ

Austrijska vlada dogovorila je nove mere koje će, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, pogoditi pre svega nevakcinisane. Određeno je pet nivoa koji zavise od popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Trenutno je na snazi nivo 1, koji se primenjuje već više od mesec dana, a koji je stupio na snagu kad su jedinice intenzivne nege dostigle popunjenost kapaciteta od 10 odsto, što je 200 kreveta za kovid-pacijente. Zbog brzog rasta broja novozaraženih, ali i hospitalizovanih nadležni strahuju da će uskoro biti primenjen nivo 2.

Nivo 5 stupa na snagu od popunjenosti kapaciteta intenzivne nege od 30 odsto, odnosno 600 kreveta, a to se, prema prognozama, očekuje u novembru. Taj nivo predviđa zaključavanje nevakcinisanih, to bi značilo da oni koji nemaju važeći vakcinalni status ili potvrdu o izlečenju, ne stariju od šest meseci, mogu da napuste svoj dom samo zbog nabavke svakodnevnih potrepština i odlaska na posao.

Posle odluke da se nevakcinisanima ograniči sloboda kretanja čim popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi dostigne 30 odsto, postavlja se pitanje ko će to kontrolisati.

Politički predstavnici policije izjasnili su se jasno protiv obavezne kontrole nametnute čuvarima reda.

U Beču, gradu sa oko dva miliona stanovnika, bez policije, nije moguće kontrolisati poštovanje mere zaključanosti za nevakcinisane.

Zbog toga sve ukazuje na to da vlasti žele da kontrolu nametnu policiji, kao što je to bilo i u slučaju kontrole poštovanja obaveze nošenja maski.

Predstavnik socijaldemokratskog policijskog sindikata

(FSG) Herman Grajlinger kaže da je policija spremna da vrši kontrolu kad ima povod, ali da nije spremna da sprovodi široke kontrole stanovništva.

I Rajnhard Cimerman, predstavnik FCG, sindikata bliskog Narodnoj partiji (OeVP ) ističe da policajci nisu ti koji treba da sprovode kontrole, na primer, na parkingu jedne radnje.

Slab interes za cepljenje

Broj osoba spremnih na cepljenje protiv korona virusa u Austriji je gotovo iscrpljen, pokazuje istraživanje u kojem se navodi da je samo još jedan odsto stanovništva spremno da se vakciniše.

“Sada preostaju samo oni koji oklevaju, odnosno koji su neodlučni, i oni koji nisu spremni”, navodi se u zaključku analize istraživanja bečkog Univerziteta.

Tako je još samo jedan odsto stanovništva spreman da se vakciniše, osam odsto je neodlučno ili okleva, a 17 odsto nije spremno da primi vakcinu.

Чланак Nevakcinisani idu po ključ се појављује прво на Vesti online.

Original Article