Nenad Trajković (1982)

*

NAGRADA RADE TOMIĆ PESNIKU NENADU TRAJKOVIĆU

Uprkos želji da laureata Nagrade “Rade Tomić” izabere na osnovu konkursa za neobjavljeni pesnički rukopis, kako je inače godinama činjeno, žiri Umetničke akademije Istok Knjaževac je u 2015. bio upućen na drugačiji metod rada. Poštujući simbol nagrade, ime pesnika Radeta Tomića, žiri je odlučio da podrži njen kontinuitet i dobitnika je stoga odabrao na osnovu uvida u dostupnu književnu periodiku.

Saglasno tom uvidu žiri koji je radio u sastavu: Saša Radojčić, Srba Ignjatović i Obren Ristić, doneo je odluku da laureat nagrade “Rade Tomić” za 2015. godinu bude pesnik Nenad Trajković iz Vranja, koji je tokom minule godine u periodici (Zlatna greda, Polja, Trag, Sent, Gradina, Književne novine, Koraci, Istok, Savremenik, Bdenje, Stremljenja, Bagdala, Riječ i britanski Poem) imao veoma zapaženo mesto objavivši veći broj pesama upečatljive motivske i izražajne vrednosti. Pažnju žirija posebno je zadobilo Trajkovićevo umeće da pesnički svedoči o iskustvima i iskušenjima senzibilnog subjekta u našem, ovom vremenu.

Rukopis pesničke knjige Nenada Trajkovića “Vetar sa jezika” biće štampan u ediciji Istok Umetničke akademije Istok Knjaževac.

Decembra 2015.

Za Umetničku akademiju Istok,
Obren Ristić | konkursiregiona.net