Nemce ugostili Rumljani

M. Stanković

Gosti i domaći: Članovi organizacije Gradimo mostove

Saradnja grada Rume i nemačkog Berzenbrika, koja traje nekoliko godina, postaje sve čvršća, što se potvrdilo i tokom julske posete mladih Nemaca kada su gosti zajedno sa domaćinima preživeli veliko nevreme koje je zahvatilo Srem. Gosti iz organizacije Gradimo mostove nisu odustali od svog programa, ali je morao malo biti skraćen. Prema rečima predsednika organizacije Željka Dragića, gosti iz Nemačke su obišli i manastir Mala Remeta, a dolazili su i u Beograd gde su pored turističkog razgledanja grada posetili i fondaciju “Konrad Adenauer”.

– Razgledali smo i Novi Sad, gde smo takođe naišli na srdačan prijem, a inače smo bili oduševljeni ljubaznošću domaćina koji su nas ugostili u svojim domovima – kaže Dragić.

Kao najlepši doživljaj gosti su istakli posetu malom selu

Žarkovac, u blizini Rume, i druženje sa članovima njihovog KUD-a. Probali su raznovrsne specijalitete srpske kuhinje, a pesmi i igri nije bilo kraja. Mladi Sremci, njih 32, spremaju se da tokom avgusta uzvrate posetu. Za odličnu organizaciju i dobru saradnju svi se zahvaljuju Ljiljani Martinac, predsednici organizacije Gradimo mostove u Rumi, a sve troškove razmene omladine preuzima istoimena organizacija iz Nemačke.

Saradnja: Ljiljana Martinac, Željko Dragić i Damir Vasiljević

Doček u obe crkve

Mlade Nemce srdačno su dočekali i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi: u SPC otac Dušan, a kod katolika velečasni Josip. Predsednik društva dr Željko Dragić kaže: “Obojica su nam predstavili istorijat ovih crkava i pričali o suživotu svih hrišćana. Bilo je prelepo. Obišli smo i biblioteku Atanasije Stojković, gde nas je dočekao direktor Damir Vasiljević kojeg poznajem, jer je dolazio ranije u Nemačku.”

Detaljnije