Nemanjin Dezevski Sabor

Dana 23 juna 2002.g. na Svete Trojice u Deževi kod Saborne crkve Nemanjica je održan NEMANjIN DEŽEVSKI SABOR 2002 Organizator Sabora je Savet Nemanjinog deževskog sabora.
Na Saboru je ucestvovalo oko 1000 gradana iz Beograda,Kragujevca,Kraljeva,Raške,Leposa-vica,Kosovske Mitrovice,Prijepolja,Sjenice,Tutina i Berana..Istoga dana je i seoska slava Svete Trojice,tako da su spojene dve svetkovine,duhovna i svetovna :Nemanjin deževski sabor i seoska slava -zavetina.To dokazuje jedinstvo duha naroda i siguran znak bolje buducnosti i razvoja Raške oblasti.
Na Saboru su ucesnici izneli jedinstveno mišljenje da je buducnost srpskog narod i srpske države jedinstvo i samopregor svakog pojedinca uz nesebicnu podršku države.
Nemanjin deževski sabor 2002 je posvetio svoj program gostima i omladini koja je prikazala svoj skroman kulturno umetnicki program pod nazivom “Svome rodu s ljubavlju njena omladina“.
Konstatovano je da se za godinu dana postigao izvestan uspeh jer su se ostvarili neki zakljucci sa Nemanjinog sabora 2001.godine.Probudena je nacionalna svest Srba Raške oblasti,izražena je rešenost da se osveži istorijsko pamcenje svakog Srbina,poštujuci svoju prošlost i savremene institucije države.Svi prethodne odluke SABORA su potvrdene i konstatovano je da je dostojno obeležena i javnosti prikazana Saborna crkva Nemanjica,da je prvi broj zbornika Nemanjin deževski sabor u štampi,a :
1. Zahtevamo od Vlade i Skupštine Republike Srbije da osnuje Nemanjin deževski sabor kao držanu trajnu instituciju, manifestaciju svih oblika ljudskog stvaralaštva i da o tome donese Zakon,i formira Fond za njegovo sprovodenje,
2. da sprovede materijalnu i duhovnu obnovu Raške oblasti, da se stvare uslovi života za svakog pojedinca dostojni coveka,time što ce muobezbediti put do kuce,vodu do kuce,dostupnu zdravstvenu zaštitu,prosvetu,kulturu i materijalne uslove za perspektivan život i dostojanstvenu starost,
3. da obnovi Sabornu crkvu Nemanjica u Deževi,
4. da intezivira arheološka istraživanja u Raškoj oblasti kako bi ovo podrucje postala turisticka patriotska ucionica i da ga proglasi spomenickim podrucjm,
5. da se podigne spomenik Stevanu Nemanji,
6. da se osnuje Raški muzej,
7. da se osnuje radio “Ras“,
8. da osnuju mesecne novine “Raška oblast“.
Danas donosimo odluku da se osnuje Kulturnoumetnicko društvo “Deževa“,a tu obavezu ce ispuniti prosvetni radnici Deževske doline.
Formiran je Odbor za podizanje spomenika Stevanu Nemanji,koga cine clanovi po teritorijalnoj zastupljenosti sa predsednikaom Zoranom Malešicm iz Prijepolja,a roširice se novim clanovima
Potvrduje se sastav stalnog Savet Nemanjinog deževskog sabora koga cine prestavnici po teritorijlnoj zastupljenosti iz gradova Raške oblasti,a on ce se prošriti i novim clanovima.Do konacnog izbor predsednik Saveta ce biti Dr Dobrosav Nikodinovic.
Sabor je odao priznanje zaslužnim pojedincima dodelom POVENjE STEFAN NEMANjA, Dr marku Popovicu i Dragici Premovic,arheolozima za otkrivanje Saborne crkve Nemanjica u Deževi, i ucenici Vesni Novakovic sa posebno izražen vokalni talenat.
Odato je javno priznanje pojedincima i firmama koje su omogucile da se Nemanjin deževski sabor 2002 održi.
Sabor je nastavljen proslavom seoske slave Svete trojice i narodnim veseljem.
Saborna crkva Nemanjica U Deževi 23.juna 2002.g.

Poštovani prijatelji,
Preduzeli smo dva velika projekta,svesrpskog znacaja:Nemanjin deževski sabor i podizanje Spomenika Stefanu Nemanji u Raškoj oblasti.
Projekti su svesrpski,koji bi sigurno okupuli bar vecinu Srba sveta oko tog projekta.Imamo koncept.
Održali smo Nemanjin sabor 2001 i 2002.o ovom drugom vam šaljemo osnovne informacije.
Nameravamo da oko ova dva projekta informišemo sve relevantne srpske institucije bilo gde da su u svetu.Jedina odrednica za sve je da je Srbin,ili bar srpski prijatelj.I Vas o tome nedovoljno doduše informišemo.Nema smisla biti opširan ako to nekoga interesuje.Oni koji nam odgovore detaljno ce mo ih obavestiti o svemu.
Sada Vas srdacno pozdravljamo i želimo da Srbi ostanu Srbi,a ne da budu izvor drugih nacija.

S poštovanjem Dr Dobrosav Nikodinovic, Srbija, 36300 Novi Pazar, tel.020 312 996 063 640 746. Adresa Udruženja “Ras“ ista.