Немачке клинике имају одлична искуства са медицинарима из Србије

  1. 12. 2020.

Клиника “Хелиос” у Вуперталу има одлична искуства са медицинским радницима из Србије, па се то могло прочитати и у стручном часопису који покрива 150 клиника и институција у области здравства.

“Универзитетска болница Хелиос у Вуперталу запошљава квалификоване медицинске сестре и техничаре из Србије од 2018. године. Поред свог рада, интензивно су учили немачки језик и довршавали поступак признавања диплома са захтевима локалних власти који подразумева – тест еквиваленције са немачком дипломом и тест језика код медицинског надзорног органа. Првих осам су сада прославили завршетак свих тестова и добили су и захвалнице управе болнице”, пише Medecon Ruhr, лист за медицинаре Рурске области у Северној Рајни Вестфалији.

Будући да се у Србији школује више медицинских сестара и техничара него што је потребно на тржишту рада, компанија “Хелиос” одлучила је пре више година да због сличних стандарда Србије и Немачке у тој области – нове раднике регрутује у Србији, пише лист.

Пре пресељења у своју нову домовину, сви регрутовани добијају интензивну подршку у административним пословима. Јудит Штенцел је за то одговорна у Вуперталу.

“Помажемо у потрази за смештајем, многим важним бирократским питањима и прилагођавању у Вуперталу”, каже Штенцел.

Пут од Србије до Немачке је добро припремљен, пише овај лист.

“Почели смо да похађамо курсеве немачког пре него што смо се преселили, каже Дарко Стевановић (28) који има осам година радног искуства.

Марјан Петковић истиче да је почетак био заиста напоран, али и леп јер су имали велику помоћ.

“Тражење стана, бављење надлежним органима и молбама – срећом нисмо то морали сами! То нам је дало времена за истраживање града и околине, сећа се Петковић.

Упркос тим лепим искуствима, није лако напустити домовину. “Мужа нисам видела месецима, каже Ана Марић (26).

Цаца Михајловић (41) донела је са собом 20 година радног искуства у Србији и види велике разлике у раду на нези.

“Ми медицинске сестре у Србији морамо да урадимо много више задатака – укључујући и лекарске, попут прописивања лекова, а затим их сами доносимо из апотеке. Али ми радимо и пуно ствари које овде раде помоћници неговатеља, на пример, одвођење пацијената на прегледе и слично. Шта овде сматрам посебно сјајним? Толико је модерних уређаја, имамо све што нам треба да помогнемо пацијентима”, наводи Medecon Ruhr, гласник преко 150 компанија и институција из клиничке индустрије, здравства и истраживања.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)