NEK NEMANJA LAKŠE DIŠE

Rođenje zdravog deteta predstavlja najsrećniji momenat u životu svakog roditelja i cele porodice. Ali, događa se, i to ne retko, da tu radost bolest pokvari.
Kako se osećala Vesna Aleksić iz Beograda, majka sada 26-godišnjeg Nemanje, kada su joj lekari saopštili da njen tek rođeni sin boluje od cistične fibroze, niko nikad neće moći da zna osim nje, niti bi Vesna rečima mogla da opiše.
U svakom slučaju, od tada je počela njena borba sa Nemanjinom teškom i sistematskom bolešću, prouzrokovanom genetskom mutacijom, koja tokom vremena dovodi do smanjenja funkcije pluća, dodatno opterećuje srce, što često dovodi i do fatalnog ishoda. Nije posustala ni kad je ostala bez supruga.

Nemanja Aleksić se od samog rođenja leči u novobeogradskom Institutu za majku i dete. Međutim, progresija njegove bolesti zahtevala je i lečenje u inostranstvu. Mesec dana ležao je na jednoj klinici u NJu Jorku pre deset godina, a 2002. lečen je dve nedelje u Londonu na poziv tamnošnjih lekara, zainteresovanih za njegov slučaj.
Ipak, ni lečenje u inostranstvu nije zaustavilo napredovanje bolesti. Brojna zapaljenja pluća, nedovoljna telesna težina i česte hospitalizacije dovele su do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja organizma.
– Poslednjih godina Nemanji su plućne funkcije naglo slabile, tako da on sada diše sa samo 30 odsto kapaciteta svojih pluća. Jedini preostali način lečenja i njegov spas predstavlja transplantacija oba plućna krila. Ova operacija se ne može izvesti u našoj zemlji. Najbliži centar u Evropi, gde je ovaj hirurški zahvat moguć, jeste Univerzitetska bolnica u Beču – rekla je 55-godišnja samohrana majka Vesna Aleksić, a potom nastavila da priča:
– Ove godine započeli smo dogovore sa direktorom Transplantacionog programa ove bolnice dr Klepetkom, koji je konstatovao da je moj sin potencijalni kandidat za transplantaciju koja bi mu, uz sve rizike koje ova intervencija sa sobom nosi, omogućila nov i kvalitetniji život. Kompletni troškovi transplantacije i postoperativnog tretmana iznose 120.000 evra, a uplata depozita od 30.000 evra omogućila bi da se Nemanja upiše na listu čekanja.

Svesna da samo ovakav hirurški zahvat može spasti njenog sina, majka Vesna započela je borbu da obezbedi potreban novčani iznos. Tako je, zahvaljujući pomoći Beograđana, ali i građana širom Srbije, uspela da prikupi novčanu sumu od 40.000 evra. Nažalost, to problem još uvek ne rešava.

– Kad bih sada uplatila depozit da Nemanja bude na listi kandidata, lekari bi nakon toga mogli da ga pozovu i u roku od dve nedelje. Nisam sigurna šta bih tada uradila, jer ostatak iznosa ne bih imala odakle da platim. Fond za zdravstvenu zaštitu će takođe novčano učestvovati, ali to neće biti dovoljno za sve troškove. Zato sam se usudila da potražim pomoć i od plemenitih zemljaka u dijaspori ne bi li prikupila nedostajuća sredstava i mogla mirne duše da dočekam i taj dan kada će Nemanja poći na operaciju. Biću svima neizmerno zahvalna ukoliko bi svojim učešćem pomogli da moj sin počne da diše punim plućima – rekla je hrabra majka Vesna, koja radi u turističkoj organizaciji i svojom platom uspeva jedino da izdržava sebe i bolesnog sina.

Kontakt adresa

Svi plemeniti zemljaci koji žele da u okviru svoje mogućnosti pomognu majci Vesni Aleksić i njenom sinu Nemanji da obezbede nedostajućih 80.000 evra za neophodnu transplantaciju pluća, mogu stupiti u kontakt sa njima na adresu: Gospodara Vučića 22a, 11000 Beograd ili na telefone ++381 64 81 81 001 i ++381 11 24 44 147.
Oni će vam biti zahvalni ne samo na novčanoj pomoći, nego i moralnoj podršci.

čelična volja

– Moj Nemanja je u svakom pogledu izuzetan mladić. Iako visok oko 182 cm, on zbog prirode ima samo 56 kilograma. Uprkos fizičkoj slabosti, stalnoj terapiji i čestom boravku u bolnici, uz velike napore i čeličnu volju, vanredno je završio osnovnu školu i gimnaziju, a sada je student etnologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. On ne gubi nadu u svoje ozdravljenje, što je meni kao majci razlog više da se za svog sina svim silama borim da mu to i omogućim – kazala je Vesna.