Naslovna Iz minuta u minut Neispričane priče Staljingrada: Hrvati su samo evakuisali ljubavnice, Srbi (i Rusini) prvi...

Neispričane priče Staljingrada: Hrvati su samo evakuisali ljubavnice, Srbi (i Rusini) prvi napuštali front

neispricane-price-staljingrada:-hrvati-su-samo-evakuisali-ljubavnice,-srbi-(i-rusini)-prvi-napustali-front
wikimedia commons

Bitka za Staljingrad bila je definitivno jedna od najmonstruoznijih i dehumanizujućih bitaka u istoriji i danas, osamdeset godina od kada je komandant nemačke Šeste armije Fridrih Paulus položio oružje pred Crvenom armijom i simbolično preokrenuo tok civilizacije.

Doživljaj Staljingradske bitke je, kao što je i sama bitka bila, mnogo više u simbolikama nego u samom značaju.

Strateški gledano, Staljingrad je bio jedan korak na Hitlerovom putu prema kavkaskim naftnim poljima, ali je simbolično imao značaj za Hitlera, upravo jer je imao simbolično veliki značaj za Staljina. Ne samo zato što se grad zvao po njemu, nego jer je ovaj grad na Volgi – pre Prvog svetskog rata poznat kao Caricin – bio mesto značajne borbe komunista u građanskom ratu.

Zbog te simbolike su, između ostalog, došla i dva naređenja – koja verovatno spadaju u najsujetnija diktatorska naređenja, Staljinovo da se civili ne evakuišu iz grada jer će se vojnici Crvene armije energičnije boriti ako znaju da brane i ljude, a ne samo zgrade. Kao i Hitlerovo kojim je zabranio evakuaciju kada su njegove snage bile opkoljene…

CEO TEKST U NOVOM BROJU MAGAZINA ISTORIJA KOJI SE DOBIJA UZ NEDELJNIK KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. JANUARA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS. UZ NEDELJNIK SE DOBIJA NA POKLON NOVI BROJ MAGAZINA “ISTORIJA”

Originalni tekst