Nećemo ustaše u Austriji

Većina stranaka u austrijskom parlamentu izjasnila se protiv ustaške komemoracije na Lojpaškom polju kod Blajburga, koja se održava svake godine. Inicijativom stranke Zelenih, koja je koalicioni partner Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, pozvana je vlada na zabranu komemoracije u Blajburgu.

Inicijativu su, pored Zelenih, podržali OVP, Socijaldemokratska partija (SPO) i Neos, dok to nije učinila desničarska Slobodarska partija (FPO).

Ove nedelje na Odboru

„Poziva se ministar unutrašnjih poslova da uz poštovanje svih odredaba Povelje o osnovnim pravima EU evropske konvencije o ljudskim pravima i svih drugih ustavnih odreda, razmotri sve mogućnosti da, pravnim merama na unutrašnjem, bilateralnom i evropskom nivou, 2021. i narednih godina zabrani ultranacionalističko-fašističku komemoraciju u Blajburgu, na teritoriji Austrije“, navodi se u rezoluciji.

Zahtev će, kako se očekuje, još ove nedelje biti na dnevnom redu Odbora za unutrašnja pitanja austrijskog parlamenta.

Olga Foglauer, poslanica Zelenih, ukazala je da se njena stranka već godinama zalaže za zabranu ustaške komemoracije.

– Imamo istorijsku odgovornost prema žrtvama nacizma i ustaškog režima i na osnovu toga moramo delovati. Želimo da se zabrani okupljanje ustaša na teritoriji Austrije. Gledanje u stranu nadležnih vlasti više ne može biti opcija – poručila je ona.

Poslanica SPO Sabine Šac istakla je da je inicijativom ostvaren istorijski poduhvat kojim bi ustaško okupljanje konačno postalo prošlost.

– Do sada se činilo samo da jedna pandemija može da spreči desničarsko-ekstremistički skup. Raduje me što ćemo uspeti da zabranimo ustaško okupljanje u Austriji. To što takav skup više neće smeti da se održava u Austriji proizilazi i iz naše istorijske odgovornosti. Raduje me podrška stranaka i trebalo bi dalje zajedno da radimo na uspostavljanju zajedničke održive strategije protiv desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma u Austriji – istakla je Šacova.

Hvala koroni

Poslanica Neos Štefani Krisper je upozorila da je još rano za radovanje, jer će, kako je navela da će Blajburški počasni puk sigurno pokušati da sprovede sumnjivu transakciju svoje nepokretnosti u Blajlburgu. Planiraju da, prema njenim rečima, kupe kafanu u neposrednoj blizini polja na kojem se nalazi ustaški spomenik, kako bi dobili još veći prostor za svoja delovanja.

To, ističe ona, treba sprečiti svim sredstvima i na saveznom i na pokrajinskom nivou.

FPO: Šta će reći Ustavni sud

Iz FPO, koja nije podržala zabranu ustaškog okupljanja u Blajburgu su istakli za „Vesti“ da je taj skup pre mnogo godina uveo predsednik pokrajine iz redova Socijaldemokratske partije (SPO).

– Godinama je održavan bez velikog uzbuđenja. U Austriji postoji ustavom zagarantovana sloboda okupljanja. Opštinske vlasti su te koje moraju da provere da li neki skup krši zakone. Ako to nije slučaj onda se skup mora odobriti – ukazuju iz FPO. Slobodarci upozoravaju da bi takva zabrana mogla biti osporena pred Ustavnim sudom, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

Podsećaju da određeni simboli na tom skupu ionako više ne mogu biti nošeni.

Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta: Stop veličanju zločina

Predsednik SPKD Prosvjeta u Austriji Srđan Mijalković pozdravio je inicijativu da se ustaško okupljanje u Blajburgu zabrani.

– Pozdravljam i maksimalno podržavam inicijativu da se prohrvatska neofašistička manifestacija u Blajburgu, na teritoriji Austrije, najzad zabrani. Verujem da to pdržava i ogromna većina građana Austrije, a naročito Srbi koji žive u Austriji. Poznato je da su Srbi bili žrtve genocida u NDH, pa je u najmanju ruku bilo krajnje vreme da se barem u Austriji, koja ima posebnu istorijsku odgovornost, prekine glorifikovanje ustaških i nacističkih zločinaca – kaže Mijalković.

On ističe da je to trebalo i ranije učiniti.

– Više godina unazad je i Prosvjeta, a i neke druge organizacije u Austriji, pa i Ambasada Srbije, protestovala i upozoravala na tu sramotu i primitivni desničarski pir kome tu nije bilo ni vreme ni mesto – istakao je Mijalković za „Vesti“.

Ističe da je pozitivno iznenađen da je upravo Zelena stranka inicirala taj predlog, s obzirom na to da je ranijih godina njihov deklarativni levičarski i antifašistički program bio vrlo konfuzan i selektivan.

– Dobro je i to da su skoro sve stranke podržale ovu inicijativu, ali je veoma loše to što Slobodarska stranka nije prepoznala važnost ovog čina i nije to podržala, posebno jer je ranijih godina, pred svake izbore pokušavala da se približi austrijskim građanima srpskog porekla – dodao je on.

Mijalković ocenjuje da je očito da su se mnoge stvari u austrijskoj politici promenile, ali da je ovo nešto što bi trebalo da bude iznad politike – stvar poštovanja prema žrtvama nacizma i elementarnih ljudskih vrednosti.

Zdrav razum pobeđuje

Mijalković je istakao i da se nada da će zdrav razum nastaviti da preovladava u Austriji.

– Nadamo se da će i u Tirolu, u Inzbruku, pobediti zdrav razum gde jedna veoma dobra inicijativa – tabla sećanja na Dijanu Budisavljević i njeno delo – preti da ne bude dovoljno jasna, jer su inicijatori zabranili da se pomenu istorijske činjenice: da su spasena deca, njih više od 10.000 bila srpska deca i da ih je Dijana spasavala, jer su ona bila gotovo jedine i najveće žrtve genocidnog ustaškog režima u NDH. Vreme je da sve dođe na svoje mesto – kaže Mijalković.

Чланак Nećemo ustaše u Austriji се појављује прво на Vesti online.

Original Article