Nastava srpskog jezika u Norveškoj

U novoj školskoj godini, dopunsko učenje srpskog jezika u Norveškoj odvijaće se u dve škole. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Srpsko akademsko društvo iz Osla.

Dopunska nastava na srpskom jeziku se u glavnom gradu Norveške izvodi već treću godinu zaredom, i to u prostorijama škole „Fridenberg“. U njoj je 24. avgusta održan roditeljski sastanak u prisustvu savetnice iz Ambasade Srbije Olivere Marinković, a prvi časovi organizovani su 26, odnosno 27. avgusta.

Za nastavu je u proteklom periodu prijavljeno preko 110 učenika, a učitelјica Jelena Diklić dodaje da se njihov broj povećava. Pored postojećih, Ministarstvo prosvete je odobrilo još par grupa učenika, tako da će tri grupe nastavu pohađati subotom, a dve nedelјom. Značajnu podršku pruža i Srpsko akademsko društvo iz Osla, koje je i ove godine obezbedilo besplatne prostorije. Cilj je da se nastava proširi i na druge gradove kraljevine.

Društvo Srba i prijatelja Srbije iz Bergena poziva zainteresovane da prijave decu školskog i predškolskog uzrasta na besplatnu nastavu srpskog jezika, koja počinje u subotu 2. septembra od 11.00 sati u školi „Sletebaken“ u tom gradu. Više informacija možete dobiti ukoliko kontaktirate Društvo na drustvosrba2008@gmail.com. Za sada je, kažu, prijavljeno dvadeset troje učenika.

Tekst: Savez srpskih udruženja u Norveškoj
Foto: Christian Schwier