NAŠ ZEMLJAK U ŠVEDSKOJ NALJUTIO KOMPANIJE MEKDONALDS I ABSOLUT VODKA

Dragan Bratić (37), iz Švedske uspeo je da “zarati” sa simbolima globalizma – kompanijama “Mekdonalds” i “Absolut vodka”. Ubrzo pošto je krajem prošlog meseca otvorio striptiz klub pod nazivom “Mc Dragan’s”, na prometnoj magistrali u Edsveri kod Falčopinga (100 km severoistočno od Geteborga) došlo je do problema. “Mekdonalds” i “Absolut vodka” se boje da će njihovi zaštitni znakovi da se pomešaju sa simbolima koji se nalaze ispred ovog kluba. Ali vlasnik kluba se ne slaže sa njima:
– Ja ne mogu da se zovem Anders, jer se zovem Dragan. I tako je došlo do Mc Dragan’s drive in, live striptease . Na mom znaku su dve dojke sa bradavicama. To može svako da vidi. A što se sličnosti tiče i vuk i lisica su slični ali nisu isti. Pored toga Mekdonalds ima svoje hamburgera a ja moje striptizete – kaže Bratić.

Sudio se i ranije

Dragan Bratić je i ranije imao slične klubove u drugim švedskim gradovima i ponekad je bio meta protesta. Nekim vlasnicima zgrade nije se svideo i morali su da idu na sud pa je bio prinuđen da se seli.
– Jako dvolično. Zašto mene napadaju kada vodim legalnu firmu i plaćam porez na svaku krunu? Poznajem klubove koji se bave ovom delatnošću na crno krijući se iza raznih udruženja i njih niko ne dira. Ja radim dobar posao. Bio sam vlasnik restorana više od 15 godina i član sam sindikata. Trebalo bi da mi požele sreću umesto da se žale – kaže Dragan.

On naglašava kod njega slova Mc znače motocikl a ne Mek:
– Ja nisam Irac, ja sam Jugosloven. Na slici su dve dojke i to je logično, ne mogu da nacrtam četiri jer ovde nemam krave nego devojke. Mekdonaldsovo slovo M je žuto i skoro duplo veće od mog. Moje je kratko i deblje, nije kao njihova dojka koja visi, nego prava silikonska – objašnjava Dragan i dodaje da sličnost može da se nađe u svemu.
On smatra da na slogan “Apsolutno zadovoljstvo” ( Absolut nöje) , koje je takođe ispred kluba, firma “Absolut vodka” nema pravo jer su takva imena korištena i ranije.
Međutim “Mekdonalds” i zastupnici “Absolut vodke” ne misle tako pa su mu poslali pismo u kome prete sudom ako ne poskida problematične natpise.

– Ja kao i druge osobe koje vide ovaj znak lako ćemo ga povezati sa “Mekdonaldom”, kaže predstavnik ove firme i dodaje:
– Postoje dva razloga zašto želimo da se skine ovaj znak. Prvi je zato što ne želimo da budemo povezani sa ovom vrstom delatnosti koja se radi u klubu a drugi je što je to nedozvoljeno korišćenje zaštićenog loga.
Međutim Dragan razmišlja potpuno drugačije:
– Sada je pitanje šta je više štetno za društvo. Grudi ili hamburger. Mast ili seks. Možemo da diskutujemo: vodka ili striptiz. Niko od nas nije dobar. Ali društvo u kome živimo je okrenuto naopako.
Dragan je pored ovog striptiz kluba vlasnik sličnih lokala u Karlshamnu i Nešju.