Najslađa je šljiva u zavičaju

Dani šljive u Stragarima kod Kragujevca svake godine na Sv. Iliju okupe poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom šljive i rakije. Ovoj manifestaciji prisustvuju gosti iz regiona i dijaspore. Snežana Petrović, naša sunarodnica iz Masloševa, a udata u Supsku kod Ćuprije, koja tri decenije živi u mestu Langnau am Albis u Švajcarskoj, sa porodicom svake godine prisustvuje ovoj svetkovini.

Dopao joj se, kaže, kulturno-umetnički program. Uživala je u nastupu folklornih grupa. U malo šumadijsko mesto, postojbinu Tanaska Rajića, Karađorđevog barjaktara i čuvenog junaka iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, tog dana se sjate brojni posetioci. Prozvođači iz Masloševa, Stragara, Ramaće i drugih sela na štandovima izlažu šljive. Snežana i njen suprug Toplica Petrović posebno se raduju ručku. Na trpezi je obavezno kupus iz glinenog lonca, a neizbežna je degustacija šljivovice. Ove godine su probali rakiju iz podruma Tanasijević-Ramaća i kupili par litara.

– Mnogo mi je drago da se mladi bračni par Tanasijević bavi proizvodnjom rakije, tako ostaje na svom imanju i nastavlja tradiciju. Koncert Osvajača u centru Stragara je okupio sve generacije, mene su njihove pesme vratile u ranu mladost. U razgovoru sa pevačem Čipijem došla sam do zaključka da mlade generacije poznaju njihovu muziku i pesme što je znak da imaju kvalitet i traju. Organizator manifestacije je Mališa Rajić, koji je obećao da će se truditi da sledeće godine bude još bogatiji program – rekla je naša sagovornica.

Bračni par Tanasijević

Sedmogodišnja pauza

Šumadijski dani šljive je poljoprivredno-turistička manifestacija koja se organizuje u Stragarima kod Kragujevca 1. i 2. avgusta. Reč je o manifestaciji koja je posle sedmogodišnje pauze obnovljena sa ciljem promocije privrednih i turističkih potencijala seoskog područja, proizvođača voća i proizvoda od voća, kao i drugih predmeta domaće radinosti. Gradska turistička organizacija Kragujevac, u saradnji sa Centrom za strna žita, podržava ovu manifestaciju.

Чланак Najslađa je šljiva u zavičaju се појављује прво на Vesti online.

Original Article