Najbolji srpski filmovi na festivalu u Čikagu

Na Festivalu, koji je zbog velikog interesovanja publike održan na dve lokacije u elitnim bioskopima, prikazano je osam najboljih filmskih ostvarenja srpske kinematografije.

Festival je zbog velikog interesovanja publike otvoren u velikoj dvorani u bioskopskom centru “PIKVIK” u Park Ridžu, 29. novembra. Tu je organizovana i oficijelna svečanost Festivala. Prisutne je u ime države Srbije pozdravio Dejan Radulović, generalni konzul, ističući da je to već tradicionalna manifestacija na kojoj se predstavlja srpska kultura i da je to jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u srpskoj zajednici u Americi. U ime Organizatora festivala i onih koji su pomagali održavanje ovog dogadjaja prisutne je pozdravila Slavica Petrović, direktor Festivala. Publiku su pozdravile i gošće iz Beograda, popularne srpske glumice-Hristina Popović i Maša Dakić.

Festival je bio posvećen sećanju na velikana srpskog filma Ljubišu Samardžića, a prikazan je i njegov poslednji autorski rad – film “Panta Rei”, čijoj je premijeri u Beogradu prisustvovao počivši autor, ove godine. Bila je otvorena i knjiga sećanja, u koju se publika upisivala i koja će biti predata porodici, sa željom da se nadje u Legatu Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci.

„O ovom Festivalu slušam već godinama i sada sam se uverila da je to možda najbolji festival srpskih ostvarenja u svetu. Čestitam onima koji su to sve napravili. Čestitam najpre Aleksandru Vlajkoviću, koji je inicirao održavanje festivala i koji pomaže da se tu nadju najbolji filmovi srpske produkcije. Čestitam posebno Slavici Petrović, koja je istrajala da manifestacija uspe i koja je itekako važna, ne samo za Srbe u Americi, nego i za srpski narod i hvala svima onima koji su pomogli održavawe ovog velikog dogadjaja. Došla sam ovde i da odam poštovanje velikanu srpskog filma, jednom od najvećih koji nas je prerano napustio i kome je posvećen ovaj festival. Zahvaljujući njemu i filmu Jesen stiže dunjo moja postala sam veoma poznata. Hvala organizatorima što nisu zaboravili čoveka koji je ostavio veliki trag u srpskoj kinematografiji”, rekla je specijalna gošća festivala, Marija Karan.

Organizatori su prikazali 8 najboljih ovogodišnjih srpskih filmova, pre svega igrane filmove. Pored već pomenutog Na mlečnom putu, publika je videla i Slepi putnik na brodu ludaka, Rekvijem za gospođu J, Vojnu akademiju i Jesen samuraja, kao i tri sjajna dokumentarna filma: Panta Rei, Obećanje” i Lutajuća srca.

Filmovi su bili titlovani na engleski jezik, pa ne iznenađuje da su projekcijama u velikom broju prisustvovali i naši američki prijatelji, kao i oni naši ljudi, koji, nažalost, više ne govore jezik svojih predaka. Zapaženo je bilo i prisustvo visokih predstavnika srpske pravoslavne crkve u Americi, koje je predvodio vladika Irinej.

Festival su podržali Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za dijasporu i naša ambasada i konzulat, kao i Kancelarija RS u Vašingtonu. Prisustvovali su i zvaničnici grada Čikaga i više konzulata, koji su locirani u Čikagu.

Festival je završen 3. decembra, na zadovoljstvo svih. Priređen je i prigodan umetnički program, a naš generalni konzulat je organizovao i veliki prijem povodom Festivala srpskog filma, kome su prisustvovali istaknuti predstavnici srpske zajednice i naši američki prijatelji. Slavici Petrović, direktoru Festivala, je uručiena specijalna plaketa, za veliki doprinos afirmisanju kulturnih vrednosti srpskog naroda i za sjajno organizovan Festival srpskog filma.

Producentskim kućama, čiji su filmovi prikazani, biće izražena zahvalnost što su omogućili da publika u Americi vidi najbolje srpske filmove. Svečanost će biti održana naredne godine, tradicionalno u Filmskom centru Srbije u Beogradu, na posebnom događaju, na kome će producentima biti dodeljene specijalne plakete.