Најава: Четврти Колубарски марш биће 10. децембра 2017.

17

Браћо и сестре,

велика нам је част да вас позовемо на четврти Колубарски марш који ће се одржати у недељу 10. децембра 2017. године, у част 103. годишњице прославе Колубарске битке. Ове године Колубарски марш ће почети у селу Струганик (општина Мионица) где је рођен бесмртни војвода Живојин Мишић, а завршиће се на паднинама Рајца у селу Славковица (општина Љиг), где се налази Споменик 1.300 каплара. Укупна маршута има 20 километара пешачења.

У селу Струганик, код родне куће војводе Мишића имаћемо историјски час, где ће нам кустос Светолик Николић испричати причу о Мишићевом детињству и каснијем успону и каријери. После тога ћемо пешака кренути пут Рајца у колони, али путем… где је војвода Мишић и стекао славу светског гласа.

Тамо ћемо код Споменика 1.300 каплара да полжимо венац србским јунацима, али и да чујемо причу о Колубарској бици, најзначајнијем окршају аустро-угарске и србске војске у Првом светском рату, када је после месец дана огорчених борби у јесен 1914. године србска војска, под командом генерала Живојина Мишића коначно смогла снаге и протерала агресоре 15. децембра 1914. и тако ослободила Србију. Живојин Мишић је потом унапређен у чин војводе.

Цена коју је србска војска платила у Колубарској бици била је велика: 22.000 погинулих и преко 91.000 рањених војника. Управо та њихова жртва нас обавезује на поштовање, јер захваљујући њима ми данас постојимо. Марширањем у њихову част сачуваћемо сећање на јунаке који су задивили читав свет. Колубарска битка је јединствен пример у којој је једна војска којој је предвиђен потпуни слом, прелази у контранапад и остварује убедљиву победу.

ПЛАН И ПРОГРАМ IV КОЛУБАРСКОГ МАРША

07:30 – Долазак у Струганик

08:00 – Историјски час у родној кући Живојина Мишића (у две групе)

09:00 – Почетак Колубарског марша, пешачење.

11:00 – Прва пауза на делу пута који се зове Савинац.

12:30 – Долазак код Сувоборске реке.

13:30 – Долазак код Гурковице

15:00 – Долазак код планинарског дома на Рајцу, где ћемо одржати помен и положити венце на Споменика 1.300 каплара.

16:00 – Полазак кућама.

Ако желите да учествујете у овом догађају, контактирајте нас. Обезбеђени су превози из неколико градова, али позивамо овим путем и друге родољубе да се организју и да нас контактирају, како би дошли на Колубарски марш.

Све информације можете добити на порталима: http://www.kolubarskimars.rs или http://www.srbskisvetionik.org.rs

Овим путем позивамо србске родољубе из других градова Србије, Црне Горе, Вардарске Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине, да нам се (при)јаве у вези Колубарског марша, како би марширали заједно у част предака захваљујући којима ми данас постојимо!

 

КО СМЕ ТАЈ И МОЖЕ!

ИЗВОР: СРБСКИ СВЕТИОНИК

————-

2.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Категорије:АКТУЕЛНО, Војска, ДЕШАВА СЕ…, ДРУШТВО, ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ, ИСТОРИЈА, КУЛТУРА, Медији- генератори јавног мњења, Мишљење, Национално питање, Новости, ОБАВЕШТЕЊЕ, Промоција правих вредности, Родољубље, СВЕТ, СРБИЈА, Страдање Срба, MAIL – RSS FEED

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Preuzeto sa: https://facebookreporter.org/2017/12/02/najava-cetvrti-kolubarski-mars-bice-10-decembra-2017/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here