Nagrađena "Himna mira" Saše Mićkovića

Konkurs u Italiji je raspisan na temu mira, a učestvovali su pisci iz Italije, Rusije, Engleske, Arabije, Francuske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, saznajemo od pesnika Mićkovića.

Predsednik žirija je Slavica Pejović, a uz nju su o pobedničkoj pesmi odlučivali Milisav Milenković i Mirjana Dobrila.

Dodela nagrade Saši Mićkoviću za osvojeno prvo mesto s pesmom Himna mira će se održati 20. decembra u Italiji, Leče.

Saša je na konkurs poslao “dupli sonet” od 28 stihova, na temu sveopšteg svetskog mira, a s naznakama opraštanja i pomirenja, uz širenje blagolečnih misaonih strelica. Pesma je na konkursu prepoznata kao poruka ljubavi i razumevanja.

“Ova nagrada mi je veoma draga, jer je poezija tematski obradila temu mira – koji je najbitniji suštastveni sačinitelj sreće i života svih ljudi koji bitišu na planeti. Takođe, veoma je korisno što srpska poezija na ovaj način izlazi iz našeg područja i polako naseljava i druge zemlje, koje su otvorene za srpsku poetsku reč. Svakako, nije sve u nagradama, jer poeziju ne smatram za neku maratonsku disciplinu, trkalište… Ali ponekad je lepo u radnu sobu doneti i “pohvalu”, jer se i na taj način rad pesnika kruniše”, kaže za RTS Saša Mićković.

Inače, u 2016. godini štampane su dve knjige poezije, a krajem decembra očekuje se i ljubavna trilogija – dvesta soneta koji će biti podeljeni u tri knjige: Oda ljubavi, Himna ženi i Škrinja za sećanja.