Nagrade za rad i slogu

U hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu su posle nedeljne liturgije kojom je načalstvovao protojerej stavrofor Neđo Janjić, uz sasluženje paroha dortmundskog protojereja Danila Dangubića i brojnih vernika, podeljene prigodne nagrade parohijanima koji su uložili trud u izgradnju dečjeg igrališta i uređenje parohijske porte. Posle službe je održana i Skupština Crkvene opštine Dortmund na kojoj je izabran novi Crkveno-upravni odbor.

Prota Dangubić je u obraćanju posle službe istakao da je u periodu od Vaskrsa do Preobraženja mnogo promenjena slika parohijske porte u Dortmundu.

– Trudili smo se između ostalog da kroz zajedničko delo doskočimo ovoj aktuelnoj pošasti virusu korona i u duhu sabornosti učinimo nešto kreativno i korisno. Svake subote, a često i nekim drugim danima, sabirala se određena grupa ljudi čiji se broj kretao od 10 do 20. Naravno, vidljivo je delo. Porta zaista odiše radošću i očigledno je negovana. Naročito je vidljiv trud učinjen izgradnjom novog dečjeg igrališta koje je prethodne nedelje kršteno imenom „Princ Rastko“ – rekao je prota.

On je naglasio da je organizator i idejni tvorac ovog projekta bila Ana Radmilović.

Osveštanje: Dečje igralište nosi ime „Princ Rastko“

– Gospođa Radmilović je uz podršku brojnih roditelja i svih onih koji su priložili svoju ljubav i trud uspela da realizuje davnašnju želju, da u našoj porti vidi prelep dečji kutak. Zaista bi bilo opširno nabrajati imena onih koji su pomagali radom ili finansijski ovaj projekat, ali moram da naglasim da su Miroslav Milićević i Aleksa Jović bili nosioci radova i proveli veliki broj sati kreirajući ovaj mali dvorac na koji smo svi ponosni. Posebnu zahvalnost izražavam onima u poznijim godinama koji su nesebično, gotovo svake subote, davali od sebe i više nego što mogu. Zadivljujući su ljubav i trud naših dragih Borjanke Ristić, Nade Pislević, Miroslava Goluba, Dušana Obradovića i Mare Aranđić. Oni su svojim pregalaštvom, iskustvom ali i znojem, uz omladinu naše parohije rekli koroni „ne“ – naveo je prota Dangubić.

Blagoslov vernicima u porti

Nada Pislević za „Vesti“ kaže da voli i ceni svaki trud i da je rado učestvovala u akcijama koje su od proleća bile organizovane u porti.

– Prijatno sam iznenađena velikim brojem učesnika u ovoj radnoj akciji. Zajednica, ljubav i sloga učinili su da se planski sve realizuje, staze, cveće, travnjaci, oblikovanje drveća, dečje igralište, letnja kućica i bina. Sve liči na park za rekreaciju. Lepo je videti kako se deca igraju i zabavljaju. Ovo je velika zasluga našeg oca Danila i njegove supruge Anđele. Pored svojih briga i obaveza našli su vremena i ljubavi za ove aktivnosti. Želim da kažem jedno veliko, iskreno i od srca hvala ocu Danilu na priznanju i poklonu koje mi je uručio u našem hramu – sa uzbuđenjem izgovara Nada.

Članovi crkvenog hora

Službu i svečanost u hramu ulepšali svojim glasovima i članovi crkvenog hora, a za svoj umetnički doprinos u ukrašavanju hrama prigodan poklon je uručen i Maji Bulatović o čijem su radu „Vesti“ nedavno pisale.

Prota sa porodicom Obradović

Toplina oko srca

– Zaista je bilo zadovoljstvo truditi se da zajedno sa ovim divnim mladim ljudima da skupa ukrasimo našu portu. Emotivno smo doživeli priznanje koje nam je dao naš sveštenik. Niko od nas ne može reći da je puno radio, niti generalno možemo reći da smo napravili neko čudo, ali jesmo pokazali da smo čudo ako smo u Gospodu skupa u ovim teškim vremenima i neobičnim okolnostima. Naravno, upravo je sveštenik rekao da ovo nije nikakvo zvanično priznanje, ali je ipak čoveku toplo oko srca kada ga paroh u crkvi pohvali i kada mu se zahvali onako očinski i bratski. Ljubav je cilj, zar ne? Ako ljubavi nema ništa nam ne koristi – kaže za „Vesti“ Dušan Obradović.

Bilo je i suza: Dragan je pobedio u borbi za život

Prestoni krst Draganu

Na samom kraju dodela simboličnih priznanja sveštenik je u narodu uočio Dragana Radmanovića, koji je mesecima bio odsutan sa bogosluženja iako je on jedan od najredovnijih učesnika u njima. Razlog njegovog odsustva bila je teška saobraćajna nesreći koju je proletos doživeo i bio tako povređen da su se lekari danima borili za njegov život. Prota je pozvao Dragana da priđe i obratio mu se rečima:

– Vi ste naš heroj, a Gospodu blagodarim što vas je sačuvao i vratio u našu zajednicu da skupa prinosimo molitve Hristu – rekao je otac Danilo, uzeo prestoni krst sa stola i uručio ga Draganu.

To je kod prisutnih izazvalo snažne emocije, a potekle su brojne suze, ali suze radosti i topline ljubavi u Hristu.

Prota Janjić i dr Aničić

Novi Crkveno-upravni odbor

Na skupštini kao najvećem Crkveno-opštinskom organu u hramu Svetog apostola Luke, uz predsedavanje protojereja-stavrofora Neđa Janjića, koji je nekada službovao u Dortmundu i uz protokolarnu pomoć eparhijskog sekretara dr Pavla Aničića i zapisničara Borka Obradovića, velikom većinom glasova formirana su upravna i nadzorna tela Crkvene opštine u Dortmundu.

Novoizabrani Crkveno-upravni odbor čine Dušan Kojadinović, Stevo Radmilović, Borko Obradović, Nikola Budimir, Aca Simić, Monika Baštinac, Mladen Skopljak, Nebojša Kaitović i Danilo Dangubić, protojerej.

Nadzorni odbor čine dr Vladimir Škara, Dragan Gagić, Nikola Marković (član zamenik). Novoizabrani članovi zamenici Crkveno-upravnog odbora su Miroslav Golub, Gordana Tarlanović, Mara Aranđić, Aleksandra Radović, Mirko Kodžić.

Priznanje i za Nadu Pislević
Neumorna: Prota i Borjanka Ristić
Ikona za neimara Miroslava Goluba

Чланак Nagrade za rad i slogu се појављује прво на Vesti online.

Original Article