Nacrt zakona o dijaspori uskoro gotov

Nacrt zakona o dijaspori uskoro gotov

Obavezno otvaranje kancelarija

Zakon o dijaspori još nije završen, a Aleksandar čotrić, državni sekretar u Ministarstvu dijaspore, najavljuje da će biti gotova tek prva verzija nacrta zakona.

– Ima dosta nerešenih pitanja, kao što je na primer otvaranje kancelarija za dijasporu u opštinama iz kojih veliki broj stanovnika živi u dijaspori – navodi Aleksandar čotrić.

Po njegovim rečima, kancelarije su za sada jedino otvorene u Loznici i Kladovu, čije stanovništvao uglavnom živi u Švajcarskoj i Danskoj.

– U Odboru koji se bavi zakonom o dijaspori, a u kome se nalaze predstavnici Ministarstva dijaspore i Instituta za uporedno pravo, zasad još nije dogovoreno koliki je procenat stanovništva koje živi u inostranstvu po opštini potreban da bi ona otvorila kancelariju. Predlozi su da to bude pet ili deset odsto. Ukoliko zakon bude usvojen po njemu će svaka opština biti primorana da otvori kancelariju za dijasporu ukoliko više od pet ili deset odsto stanovnika živi i radi u stranim zemljama. Opštine će biti u obavezi da finansiraju otvaranje kancelarije kao i da isplaćuju zarade zaposlenima. Ostale opštine iz kojih ispod pet ili deset odsto stanovništva živi u inostranstvu kancelariju će moći da otvore sami, ukoliko budu smatrali da im je to u interesu – smatra čotrić.

čotrić navodi da u Srbiji postoje opštine iz kojih čak od 30 do 40 odsto stanovništva živi u dijaspori.

– To su pre svega Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Žagubica, Malo Crniće koje još nisu otvorile kancelariju, a koje će sigurno to morati da urade kad se bude usvojio zakon o dijaspori. Većina stanovništva u ovim opštinama živi uglavnom u Švajcarskoj – izneo je Aleksandar čotrić.

Po popisu iz 2002. ustanovljeno je da je u to vreme za godinu dana u inostranstvo otišlo 17.319 građana Srbije, od čega 13.969 iz uže Srbije , a 3.350 iz Vojvodine. Od toga na rad je otišlo 12.311, od čega 9.795 iz uže Srbije, a 2.516 iz Vojvodine.

Pretpostavlja se da u svetu živi između dva i četiri miliona Srba, od čega samo u Nemačkoj oko pola miliona.

Zakon o dijaspori pored otvaranja kancelarija predviđa i druga prava i obaveze za naše koji žive u inostranstvu.

Tu pre svega spadaju pravo na besplatno školstvo, zatim pravo na kupovinu nekretnina u zemlji, pa i za one koji nemaju državljanstvo SCG, kao i pravo na povlastice za autobuske i vozne karte…