Na zapadu nešto novo

Svaki školski raspust je prilika da se deca svih uzrasta okupe uz sport koji vole, a tada na scenu stupaju i fudbalski kampovi širom Australije.

Početkom sedmice u Čizom Parku na zapadu Sidneja, na terenu koji srpski klub Beograd koristi za svoje treninge i utakmice, održan je trodnevni kamp fudbalske „Šušak Akademije“, koju vodi bivši reprezentativac Australije Milan Šušak.

Veliki broj polaznika uzrasta od pet do 14 godina okupio se da uči nove veštine od Milana i njegovih saradnika. Vedra atmosfera na terenu, mnogo zanimljivih igara, poteza i raznih caka s loptom i bez nje, klincima su priredili trodnevno nezaboravno iskustvo.

Poseta „Šušak akademiji“ tokom školskog raspusta uverila nas je da Milan ništa nije prepustio slučaju. Lep primer za to su i registracione kartice u saradnji s školom fudbala „Heksagol“, sa kojom je zajednički organizovan ovaj kamp.

Svako dete dobilo je svoj članski broj pomoću kojeg će se pratiti njegovi rezultati i fudbalski razvoj. Profesionalno organizovani uslovi za trening, licencirani treneri koji rade sa Šuškom, samo su od nekih primera koje su nam ukazali da Milan ozbiljno vodi školu i da deca uistinu imaju šta da nauče.

Uvek nasmejani nekadašnji fudbalski as podelio je s nama utiske o minulom radu, o trodnevnom kampu, kao i budućim planovima.

– Prezadovoljan sam kako je sve prošlo, a tome u prilog govori i činjenica da su deca zaista uživala tokom sva tri dana. Posebno mi je zadovoljstvo što smo kamp održali u saradnji s prestižnom školom „Heksagol“, koja je prvi put u Australiji i to upravo s našom Akademijom. Oni su s uslovima za trening koje pružaju dali novu dimenziju rada na treninzima.

Deca učila nove fore i majstorije

Organizatore kampa naročito raduje što su uz postojeće polaznike „Šušak akademije“ imali i nove članove.

– Imali smo baš dobru kombinaciju dece. Bilo ih iz moje akademije, ali i iz FK Beograd, FK Bonirig i mnogo novih fudbalera, što nas posebno raduje.

Milan i njegovi saradnici zadovoljni su i talentom koji su uočili kod polaznika.

– Ima dosta dobrih klinaca koji već rade sa mnom i napreduju vrlo brzo. Trenutno dosta te dece iz akademije treniram i u Belim orlovima u Bonirigu. Usput želim i da pomenem, da trenutno moj tim uzrasta do 9 godina nije poražen na poslednjih pet utakmica , a tim do 10 godina je bez poraza u 14 utakmica. Tako da sav uložen trud polako počinje da se vraća s dobrim i kvalitetnim treningom i razvojem dece.

Pitali smo Milana zašto je izabrao baš Čizom Park za lokaciju na kojoj će održati ovaj dobro posećeni i profesionalno organizovani kamp.

– Vrlo jednostavno. Ja sam kao dečak od pet godina počeo da jurim za loptom upravo u FK Beograd, gde samo proveo lepe dane do svoje 11. godine. Otud i moj izbor da organizujemo kamp na Beogradovom terenu.

Milan ima u planu nešto relativno novo u našoj zajednici, to jest da njegova akademija radi paralelno sa FK Beograd.

– Nameravamo da 2021. uradimo mnogo toga zajedno. Hoćemo da postavimo kvalitetne trenere u svim uzrastima i da podignemo Beograd na viši nivo. Želimo da pružimo našim klincima mogućnost za što bolji fudbalski razvoj.

Trenutno je „Šušak Akademija“ u procesu dobijanja licence za „Premier Academy League“, s kojom će moći da se takmiči sa svi najboljim akademijama u Novom Južnom Velsu.

– Želimo da sva talentovana deca iz FK Beograd i iz drugih klubova kroz našu akademiju dobiju priliku da se takmiče sa decom iz elitnih fudbalskih akademija širom Novog Južnog Velsa. Smatram da će to biti zaista velika stvar za decu iz naše zajednice. Zbog te talentovane dece smo i aplicirali za „Premier Academy League“, što će nam omogućiti da naši najbolji polaznici imaju šansu da svake nedelje igraju protiv dece iz škola Juventusa, Milana, Seltika i drugih klubova koji imaju akademije u Sidneju – zaključio je Milan Šušak.

Klinci pod budnim okom stručnjaka

Tim vrsnih trenera

Milan Šušak je 2017. odlučio da prenese svoje fudbalsko znanje i iskustvo na najmlađe fudbalere. Tokom četiri godine rada, „Šušak Akademija“ je izrasla u prepoznatljiv brend u zapadnom Sidneju.

Milan je ozbiljno prionuo na posao trenera, sklopio je nekoliko partnerstava i angažovao vrsne stručnjake kako bi još više unapredio akademiju.

– Svi treneri su licencirani, a to su Milan Vučković, Goran Kuzmanović, Saša Jovanić i Danijel Borovina. Pored stručnog trenerskog kadra, sarađujemo sa „Heksagolom“, koji meri svaki segment rada kod dece. Svaki polaznik u bilo kom trenutku može da se uloguje na sajt i da vidi svoje rezultate, a samim tim i mi koji ih treniramo imamo mogućnost da pratimo kako deca napreduju.

Pitanje od “milion dolara“

Milanu smo postavili pitanje od „milion dolara“: Šta je potrebno jednom klincu koji voli fudbal da postane profesionalan fudbaler?

– Pre svega mnogo truda, znoja, ali i sreće. Jednostavno, moraš da se sto odsto posvetiš fudbalu i potrebna su velika odricanja. Naravno, mnogo znači imati i kvalitetne trenere i dobar rad već od malih nogu , tako da se od samog početka uči kako šta treba da se radi. Mislim da nam u Australiji nedostaje kvalitetnih trenera u mlađim kategorijama, tako da deca puno gube zbog toga.

Fudbalski globtroter

Milan Šušak je posle prvih koraka u Beogradu, fudbalski stasavao u Belim orlovima iz Boniriga, gde je igrao i profesionalno od 1996. do 1998, kada je prešao u Sidnej Olimpik. Kasnije je ostvario bogatu internacionalu karijeru širom sveta.

Pet godina je branio boje novosadske Vojvodine, zatim igrao u Nemačkoj za Unterahing, da bi po povratku u Australiju sa Brizbejnom osvojio A-kigu u sezoni 2010-2011.

Fudbalska putešestvija Milan je obogatio igrajući u dva navrata za Adelejd junajted, ali i za klubove u Kini, Iranu, Emiratima i na kraju u Indiji, gde je i okončao karijeru.

Чланак Na zapadu nešto novo се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)