Na Saboru Srba

U petak je u Minhenu održan Sabor Srba Južne Nemačke kome su prisustvovali sveštenici iz parohija Južnonemačkog namesništva i mnogo manji broj parohijana sa ovog područja nego što se očekivalo.
Povodom osveštenja tri crkvena zvona za hram Sv. Jovana Vladimira Srpskog u Minhenu služena je arhijerejska liturgija na kojoj su činodejstvovali vladika Konstantin i grupa sveštenika i đakona Južnonemačkog namesništva Srednjoevropske eparhije. Za vreme bogosluženja bila su tu i tri monaha Ruske pravoslavne crkve u Minhenu kao i predstavnici drugih hrišćanskih crkava.

Priznanje jereju Bogoljubu

Treba reći i da je jerej Bogoljub Popović dobio “pravo nošenja crvenog pojasa”. Ovim priznanjem je jereja Popovića, uoči njegovog odlaska u Švajcarsku, u parohiju u Lozani, nagradio vladika Konstantin.

Po završetku liturgije vernici i gosti zajedno sa sveštenicima izašli su pred hram gde su zvona osveštana i tu je ponuđeno kumstvo za tri crkvena zvona. Protonamesnik Branislav čortanovački iz Filingen-Šveningena oglasio je da su na svojevrsnoj licitaciji za crkvena zvona najviše ponudili: Miodrag Stojanović za najveće zvono (6.000 evra), NJegoš Vuković za srednje (5.000 evra) i Mirko Kosanović za najmanje (5.000 evra). NJih trojica su poneli kumovske lente, a u ime sveštenika i okupljenog naroda čestitao im je vladika Konstantin.

On je ujedno pohvalio protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića, starešinu hrama Sv. Jovana Vladimira Srpskog u Minhenu za njegov doprinos zajedno sa parohijanima i svešteničkom bratijom u gradnji hrama, a potom i kupovini crkvenih zvona.
Okupljeni narod prvi put je čuo zvuk najvećeg crkvenog zvona koje je čekićem “aktivirao” kum Miodrag Stojanović. Zatim su vernici i ostali prisutni prilazili zvonima i davali svoj novčani prilog.
Ispred hrama i pored zvona sveštenici su vodicom poškropili vernike i deljena je nafora.
Posle je organizovan ručak za goste i sve prisutne, a pored roštilja na trpezi je bio i riblji gulaš.