Na Malti održan Vidovdanski sabor Srba

na-malti-odrzan-vidovdanski-sabor-srba
Na Malti održan Vidovdanski sabor Srba

Da Srbi na Malti vole druženje na kome će rado pomoći svom narodu pokazali su još jednom. Naime na petom Vidovdanskom saboru Srba na ovom ostrvu u organizaciji humanitarne organizacije Srbi za Srbe ogranak na Malti, četrnaest ekipa (sastavljenih od po 5 članova) se takmičilo u pripremi gulaša u kotliću. Veliki odziv humanitaraca kao da je uticao i veliki odziv posetilaca, pa su oni koji su se potrudili da spreme što bolji gulaš mogli da ugoste nekoliko stotina posetilaca raznih uzrasta, kao i predstavnike mnogih naroda.

Foto: HO Srbi za Srbe Malta

U gradu Auri na plaži u blizini Seaside kioska od podneva počeo da se krčka gulaš. Organizatori su posebno istakli imena ekipa Tečina (ekipa), Mokraći i Južna pruga.

„Program pre proglašenja pobednika i dodele nagrada je otvoren parastosom koji je održao paroh Risto Gorančić, nakon čega su program vodili zlatna deca Anastasija i Vuk. U toku programa se obratio i predsednik Kancelarije Ambasade Republike Srbije Boško Šukić kao i naš otac Risto. Program su zatvorili deca i odrasli kulturno-umetničkog društva Dukat, nakon čega su posetioci nastavili da se druže i zabavljaju uz muziku i degustacije gulaša koji su napravili naši vredni takmičari, a sve to je ulepšala velika bakljada”, istakli su organizatori.

Uz pomoć takmičara, sponzora i donatora na ovom događaju je prikupljeno 16.850 evra pomoći za socijalno ugrožene višedetne porodice širom Balkana.
Velika zahvalnost upućena je svim sponzorima, učesnicima i posetiocima ovog događaja. Složna je bila ponovo sprska zajednica na Malti i organizator se veoma toplo zahvalio  i drugim srpskim institucijama na pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Malti,  članicama Kola srpskih sestara, KUD Dukatu, Kancelariji ambasade Republike Srbije, Srpsko – Malteškoj zajednici kao i Srpskoj dopunskoj školi Sv. Jelena Anžujska.

Izvor: Rasejanje.info

Igrači KUD Dukata
Foto: KUD Dukat

Detaljnije