NA GALA SKUPU U čIKAGU URUčENA PRIZNANJA ADVOKATSKE KOMORE

U sali čikaškog Univerzitetskog kluba održan je 18. tradicionalni gala skup advokata, članova Srpsko-američke advokatske komore. I ove godine je Udruženje dodelilo stipendije najboljim studentima prava, njih četvoro je dobilo jednokratne stipendije od po 2.000, 1.000 i 500 dolara. članove udruženja i njihove goste zabavljao je orkestar „Beograd“.
Udruženje je na ovogodišnjoj svečanosti takođe tradicionalno uručilo prestižna priznanja: nagradu „Car Dušan“ dobio je advokat iz Milvokija Nikola Kostić, a „Major Felman Merit“ nagradu dobila je kongresmenka srpskog porekla Melisa Luburić-Bin.

– Ovo je veliko priznanje za mene, jer dolazi od prestižnog Udruženja advokata koje se godinama trudi da jednokratnim stipendijama pomaže srpske studente prava, na putu do pravničke diplome – kaže za „Vesti“ kongresmenka Melisa Luburić-Bin.
Na naše pitanje – zašto se njen glas o Kosovu u Vašingtonu nije glasnije čuo, prilično razočarana odgovara:
– Trudila sam se da Kosovo stavim u centar pažnje, da ukažem na suštinske probleme i na neobjektivnost sveta u interpretaciji kosovskog problema. Objašnjavala sam kolegama -kongresmenima, ali, nažalost, oni na kraju nisu ti koji donose odluku o ovom pitanju. Vrlo sam razočarana pozicijom Stejt departmenta i naročito činjenicom da ne mogu mnogo promeniti. Jedino što nam preostaje je da čekamo šta će se desiti i da budemo tu za srpski narod na Kosovu. Letos sam bila na Kosovu i uvek su mi u glavi reči našeg tamošnjeg sveštenstva, koje nas je podsetilo da su oni preživeli 500 godina pod Turcima, te da će preživeti i ovo. Ja ću nastaviti da u Srpsko-američki kokus privučem što više mojih kolega, pa da i dalje probamo na taj način da delujemo, ali kao što znamo u toku su direktni pregovori sa trojkom. Svi nekako sa zebnjom čekamo 10. decembar.

Slučaj Gorana Pavića

Slučaj Gorana Pavića, Srbina koji je nedavno uhapšen na granici Kanade i Amerike i kome se na dušu stavljaju zločini u Vukovaru, Kostiću je odmah privukao pažnju.
– Posetio sam Gorana u zatvoru prošlog utorka, gospođa Linda Babić, odličan advokat iz čikaga, koja je takođe specijalista za emigraciju i ja radićemo taj predmet zajedno. Problem je u tome što je to poternica iz Hrvatske, za ratne zločine između 1991. i 1992, u selu Sotinu kod Vukovara. Tačke optužnice su veoma teške, uz etničko čišćenje i ubistva. Mi još uvek nemamo sva dokumenta iz Hrvatske, ali već sada znam da će to biti vrlo interesantan predmet jer Hrvatska traži da Amerika ispoštuje međunarodni sporazum koji su Amerikanci potpisali sa Kraljevinom Srbijom 1902. godine, a mi još uvek ne znamo kako će ovdašnji sud reagovati na takav njihov zahtev. Svima nama je jasno da su Hrvati besni zbog presuda „vukovarskoj trojci“ i sada će da teraju svaki slučaj do najsitnijih detalja.

Nikola Kostić, advokat iz Milvokija, koji se odmah po hapšenju Gorana Pavića, Srbina iz Hrvatske, uključio u njegovu odbranu, o nagradi „Car Dušan“ kaže:
– Za mene je ovo veoma važno priznanje, jer pokazuje srce ove organizacije, koja raste iz godine u godinu. Mi smo je osnovali pre 30 godina, kada je bilo samo dvadesetak advokata srpskog porekla u celoj Americi. Sada nas ima više od 400. Znam da i ova priznanja jesu važna za našu advokatsku karijeru, a znam i da je nagrada meni pripala uglavnom zbog odbrane Srba, koje sam branio pro bono, bez nadoknade, dakle. I dalje radim tako, naročito za naš svet. U toku različitih slučajeva koje sam imao u Hagu, mnoge američke kolege su mi zamerale što se stavljam na srpsku stranu, a čak je i Medlin Olbrajt tvrdila da sam previše srpski aktivista. Na sreću, ti stavovi nisu štetili mojoj karijeri, a većina pravih Amerikanaca to poštuje, jer svi znaju da ako ne voliš zemlju iz koje dolaziš, ne možeš voleti ni zemlju u kojoj živiš.