Na desetoj slavi 15 kumova

Hramovnu slavu Pokrov presvete Bogorodice vernici četvrte minhenske parohije proslavili su deseti put u Dominikus centru gde je 2009. godine počeo verski život na ovom drugom bogoslužbenom mestu u Minhenu. Prazničnu liturgiju služili su protojerej stavrofor Đorđe Trajković, protojerej stavrofor Zoran Andrić, protojerej stavrofor Milorad Jovanović i protojerej Ilija Romić, koji je donedavno bio sveštenik ove parohije, a sada je starešina hrama Sv. Ćirila i Metodija u Nirnbergu.

Sasluživali su protođakon Mladomir Milunović i đakon Oliver Grulović. Liturgiju je svojim pojanjem pratio Hor Singidunum pod upravom dirigenta Vladimira Milosavljevića.

Vernicima se kroz propoved i prigodnu besedu obratio protojerej Ilija Romić i čestitao im slavu, a onda je obavljeno pričešćivanje vernika. Organizovana je litija oko hrama i osveštana su slavska obeležja koja je ove godine pripremilo 15 porodica slavskih domaćina. To su porodice Polumirac, Miljković, Repić, Kulašinac, Oliverić, Panajetković, Radisavljević, Nikolić, Manojlović, Malić, Džinović, Bačić, Dimitrijević, Stanojević i Janković. Kumovi ovogodišnje slave pripremili su bogatu slavsku trpezu za sve prisutne.

Deseta hramovna slava u Dominikus centru bila je i najbolje posećena, tako da se već razmišlja o traženju većeg odgovarajućeg prostora za bogosluženja.

Uz podsećanje na početke rada ovog drugog bogoslužbenog mesta Crkvene opštine Minhen, prota Jovanović je u ulozi domaćina pozdravio sve prisutne i naglasio da je od 2009. evidentan stalni porast broja vernika koji iz severnih delova Minhena i okoline dolaze na bogosluženja. Bila je ovo prilika i da se izrazi zahvalnost porodicama i pojedincima koji su pomagali sve ove godine da zaživi ovo bogoslužbeno mesto. Za stalno prisustvo i revnost u aktivnostima ovog bogoslužbenog mesta, prota Jovanović je Dejanu Stanojeviću i Milanu Jovanoviću dodelio ikone Presvete Bogorodice. Za jubilej ovog bogoslužbenog mesta Dijana i Radivoj Malić su hramu poklonili ikonu Hristovog rođenja.

Zahvalnost braći hrišćanima

Protojerej stavrofor Milorad Jovanović je posebno pozdravio sveštenika Matiasa Clonkieviča, predstavnika Katoličke crkve, đakona Maika Rihtera iz Evangelističko-luteranske crkve pomirenja i Ursulu Kalb iz Zajednice „San Edjidio e.V.“

On je podsetio da je Katolička crkva pre deset godina ustupila deo Dominikus centru za otvaranje drugog bogoslužbenog mesta SPC u bavarskoj prestonici. Uz zahvalnost svešteniku Clonkieviču za pomoć, Jovanović je istakao i zasluge sveštenika Štefana Nislea koji je uputio čestitku povodom 10 godina ovog bogoslužbenog mesta.

Kolo na platou

Najmlađi igrači SKD „Sveti Sava“

Dečja grupa igrača SKD „Sveti Sava“ iz Minhena je na platou ispred Dominikus centra odigrala splet srpskih narodnih kola, a tokom slavskog ručka i posle njega domaćine i goste na slavi zabavljali su tamburaši Marka Jovanovića.

Чланак Na desetoj slavi 15 kumova се појављује прво на Vesti online.

Original Article