Na Cetinju završen XX pravoslavni dečji sabor Crne Gore

U kvizu znanja iz veronauke ovoga puta najbolji su bili iz škole veronauke pri sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Odmah za njima bila je škola veronauke iz Berana, kao i ona pri podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja.

Zvanje veroučitelj godine pripalo je Zorki Pejović, veroučiteljici pri crkvi Novomučenika momišićkih iz Podgorice.

Arhijerejskom pohvalnicom odlikovana je Ksenija Milosavljević, dugogodišnja veroučiteljica u Baru „za nesebično požrtvovanje i delatnu ljubav pokazanu u dugogodišnjoj posvećenosti verskom poučavanju najmlađih i izuzetan trud u organizovanju i utemeljenju Pravoslavnog dečjeg sabora na Cetinju".

Arhijerejske pohvalnice su takođe dobila preduzeća koja svih prethodnih godina pomažu organizovanje ove manifestacije.

Ovogodišnji jubilarni Pravoslavni dečji sabor na Cetinju okupio je preko 1800 dece iz svih krajeva Crne Gore, što je dosadašnji rekord u broj učesnika.

Specijalni gost Sabora bio je Minja Subota, uz koga su odrastale generacije najmlađih.
Poznati TV voditelj i stvaralac za decu kazao je da je ovo veliki jubilej, kao i da je sama manifestacija veliki događaj.

„Svaka manifestacija koja je posvećena deci ima veliku vrednost. Međutim, kad sam čuo da dvadeset godina traje ovaj sabor, shvatio sam da ovo nije samo vaš jubilej nego je to jubilej Crne Gore. Održati dvadeset godina jednu takvu manifestaciju nije jednostavno", rekao je Subota Radiju „Svetigora".

Dodao je da njegovo iskustvo iz organizovanja ovakvih manifestacija, „Radosti Evrope" u Beogradu i sličnih govori da to nije nimalo jednostavan posao.

„U Beogradu iza takvih manifestacija stoje Vlada, Skupština Grada…Međutim, veliki je podvig svih vas ovde koji uspevate da sabor pravite već dvadeset godina", rekao je Subota.

Original Article